Cel mai recent cutremur din sistemul de sanatate din Romania, suspiciunile privind spalarile de bani „pe spinarea” pacientilor, a substantelor dezinfectante diluate, reprezinta poate cel mai mare scandal din istoria recenta a sectorului. Ce investitii au facut spitalele si ce contracte au incheiat in ultimii ani, citeste in materialul de mai jos.

Am luat in calcul cele mai mari spitale din Romania, ca numar de paturi, dar si cateva dintre cele mai cunoscute si tranzitate de catre pacienti. Ca un numitor comun, spre deosebire de alte institutii ale statului, numarul de contracte atribuite direct, fara licitatie, sunt mult mai multe (de 3-5 ori) fara de cele acordate prin licitatie. Multe dintre contractele atribuite direct se fac „de urgenta”, si implica medicamente, pansamente, dar si „marul discordiei” din aceasta perioada – dezinfectanti, substante pentru sterilizare si curatare.

Astfel, cel mai mare spital din Romania ca numar de paturi era la mijlocul anului trecut Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, cu 1.872 de paturi. Numarul de contracte incheiate de spital, din 2007 pana in 2015, a fost de aproape 3.200, in valoare de peste 75 de milioane de euro. Cea mai recenta licitatie privind intretinerea si repararea echipamentului medical a avut loc in noiembrie 2015, un contract in valoare de 21.000 de lei.

Spitalul clinic judetean de urgenta Cluj, al doilea ca numar de paturi din Romania, a incheiat contracte in valoare de peste 190 de milioane de euro in perioada mentionata. Cel mai recent serviciu de intretinere si reparatii aparatura radiologica a avut loc in octombrie 2015, un contract in valoare de circa 1,1 milioane de lei.

Un al treilea spital ca marine din Romania, Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani, cu un numar de 1.538 de paturi, a incheiat contracte in perioada mentionata in valoare de peste 92 de milioane de euro.

Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, din Bucuresti, cu 1.229 de paturi, a incheiat contracte de peste 346 de milioane de euro in ultimii ani. Acest spital este unul dintre clientii fideli ai Hexi Pharma SRL, compania cercetata pentru o presupusa diluare de pana la 10 ori a dezinfectantilor pe care ii „impartea”in piata.

Hexi Pharma, "pe val" chiar si dupa inceperea scandalului

Chiar in luna martie a acestui an, Spitalul mai sus mentionat a cumparat dezinfectanti de la Hexi Pharma, prin atribuire directa, in valoare de peste 13.000 de lei, dintr-un total al contractului de 18.000 de lei.

Interesant este ca Hexi Pharma, companie aflata sub scrutinul procurorilor, genera cele mai multe venituri din contracte incheiate prin licitatie deschisa, cel mai adesea bazele alegerilor facute de spitale fiind „pretul cel mai scazut”.

Cel mai recent contract incheiat de Hexi Pharma s-a realizat chiar pe 4 mai, saptamana aceasta, cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi – valoarea contractului se ridica la 1,6 milioane de lei.

Institutul Clinic Fundeni, cu 1.098 de paturi la jumatate anului 2015, a incheiat contracte in valoare de 534 de milioane de euro in ultimii ani. Institutia a incheiat recent, in martie 2016, Service-intretinere si reparatii echipamente, in urma unui contract in valoare de 115.000 de lei, incheiat cu sase firme private, printre care si Siemens si General Electric Medical Systems Romania.

Alte spitale majore si investitiile aferente: Spitalul Clinic de Boli Infectionase din Cluj – 32 de milioane de euro; Spitalulul Clinic de Ortopedie Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor – 128 de milioane de euro; Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti – 145 milioane de euro; Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon – 77 mil. euro; Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, Bucuresti – 237 de milioane de euro; Spitalul Universitar de Urgenta Elias – 97 de milioane de euro; Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – 337 de milioane de euro;

Spitale din judete mai mici, care au investitii majore, sunt: Spitalul Municipal Onesti – 19 mil. de euro, Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara – 58 de milioane de euro; Spitalul Municipal de Urgenta Roman – 25 mil. euro, Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” din Barlad – 45 de milioane de euro.

Considerati ca investitiile se regasesc in calitatea spitalelor? Ce ai imbunatati la sistemul medical de stat din Romania? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: sfam_photo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri