Prevederea 1% din Codul Fiscal nu presupune nici costuri si nici nu este o donatie. Este o optiune a fiecarui contribuabil, persoana fizica. De anul acesta si romanii pot opta ca o parte din impozitul pe care trebuie sa il plateasca statului sa serveasca unei cauze nobile.

IncepInd din 15 martie, Asociatia pentru Relatii Comunitare, Fundatia de Dezvoltare a Societatii Civile si Camera de Comert Americana in Romania deruleaza campania Toti pentru unul, unu la suta pentru toti! care are ca scop promovarea prevederii 1% din Codul fiscal. Campania se va desfasura pina pe 15 mai, si va fi sustinuta pe toate canalele media. De partea de creatie se va ocupa McCann Erickson.

1% pentru ONG-uri

Contribuabilii persoane fizice, au posibilitatea, ca de anul acesta sa-si exprime optiunea de directionare a 1% din impozitul pe venit aferent anului 2004, catre o organizatie neguvernamentala, fie ea asociatie sau fundatie. Este, astfel, pentru prima data cind cetatenii Romaniei au posibilitatea sa aloce o parte din banii pe care ii datoreaza statului pentru o cauza sociala. De anul viitor, procentul va creste la 2%.

Mai multa implicare cu costuri zero

Prevederea 1% din Codul fiscal contribuie practic la ajutorarea societatii civile, prin finantarea ONG-urilor. In schimb, pentru cetateni nu impune nici un cost suplimentar. Este prima data cind guvernul este de acord ca o mica parte din impozitul pe venit sa fie directionat de cetatean. Acest lucru permite implicarea civica a cetateanului, care sa devina astfel constient de problemele comunitatii in care traieste, apreciaza Anca Harasim, director executiv in cadrul Camerei de Comert Americana in Romania. Potrivit acesteia, in functie de interesele fiecaruia, cetatenii pot alege fie o organizatie locala, fie una regionala sau nationala. Pentru a putea redirectiona procentul catre ONG-uri, contribuabilul trebuie doar sa completeze cu datele personale si cele ale ONG-ului pe care doreste sa il sprijine declaratia de venit global. Aceasta dupa ce in prealabil s-au informat despre organizatiile non-profit existente si activitatea lor.

Maximum 15 milioane de euro in contul ONG-urilor

In momentul de fata, in Romania exista in jur de 20.000 ONG-uri, iar rata de crestere este de 10% pe an. Din acestea sint active in jur de 7.000, mare parte din ele fiind concentrate in mediul urban. Printre serviciile oferite de acestea se numara cele sociale, sanatate, cultura sau sport. Din calculele FDSC, fondurile maxime care pot fi atrase de ONG-uri prin redirectionarea a 1% din impozitul pe venit se ridica la 15-20 de milioane de euro. Din experienta altor state, organizatorii campaniei se asteapta ca in jur de 25% dintre contribuabili sa faca aceasta optiune. Din datele Ministerului Finantelor Publice, exista in jur de 6,7 milioane de contribuabili, care au una sau mai multe surse de venit.

Experienta altor tari

Legea procentului dateaza din secolul al XIX-lea, si a fost utilizata initial pentru atragerea fondurilor pentru biserici. In momentul de fata, sistemul 1% exista in mai multe state europene printre care Ungaria, Slovacia, Lituania si Polonia. Astfel, in Ungaria contribuabilii pot aloca 1% din impozit pentru biserica si alti 1% pentru ONG-uri. De asemenea, in Slovacia si Lituania persoanele fizice cu venituri impozabile pot directiona 2% catre organizatiile neguvernamentale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri