Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) solicita Guvernului si Parlamentului prezentarea unui studiu privind impactul legii salarizarii unitare asupra economiei, in general, si asupra mediului privat in special. Reprezentantii Patronatului sustin ca o asemenea reglementare, care sfideaza realitatile economice, ar trebui adoptata doar dupa o reforma serioasa in administratie.

“PIAROM intelege necesitatea cresterii salariilor unor categoriii de angajati din sectorul bugetar, dar apreciaza ca inacceptabila realizarea acestui deziderat, in lipsa unui studiu aprofundat asupra influentei acestei reglementari asupra salarizarii in domeniul privat. O reglementare de asemenea importanta solicitam a fi pusa in discutie publica, insotita de un studiu de impact asupra efectelor salarizarii in mediul privat”, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei.

Pe de alta parte, investitorii sunt de parere ca textul de lege contine prevederi care “sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton”.

Mai mult, reprezentantii investitorilor locali sustin ca, pentru a fi realista, o astfel de reglementare ar trebui sa urmeze adoptarii de masuri de reorganizare/eficientizare a structurilor institutiilor publice, ministerelor, agentiilor si administratiei locale.

Majorarea salariilor la stat va tenta angajatii din privat

Totodata, in opinia acestora, salariile vor putea fi marite doar daca Guvernul va adopta masuri ferme, curajoase, capabile sa modifice structura economiei romanesti, favorizand clar productia de bunuri, indeosebi a celor cu valoare adaugata semnificativa.

“Romania va putea plati salarii mai mari numai in conditiile in care vor munci mai multi romani, care vor produce bunuri cu valoare adaugata mare. Politicile publice de favorizare excesiva si fara corespondent economic a unor categorii sociale vor produce daune majore companiilor private, indeosebi celor avand capital autohton”, se subliniaza in comunicat.

Concret, patronatul este de parere ca salariile deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza, in aceasta perioda, o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.

Pe de alta parte, reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar, vor reduce incasarile la Bugetul de Stat, se mai arata in comunicat.

Salariile de la stat nu au nicio legatura cu productivitatea

Totodata, patronatul reaminteste faptul ca salariile in sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsa, de gradul de complexitate a muncii si a competitiei pe piata de profil, criterii care lipsesc complet in stabilirea salariilor in sectorul bugetar, cresterile de salarii fiind realizate birocratic si generalizat pentru fiecare familie ocupationala.

“Ignorarea consecintelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neinteles, in conditiile in care companiile cu capital autohton, angajator a peste 2/3 din totalul salariatilor, vor fi cel mai grav afectate”, mai apreciaza investitorii locali.

Acestia readuc in discutie, de asemenea, dificultatile majore generate de masurile de crestere discretionara, cu rate de crestere arbitrare a salariilor in ultimii 3-4 ani, incepand cu salariul minim pe economie si terminand cu cresterile majore ale salariilor diverselor categorii profesionale, deja operat in 2016-2017.

“Aceasta politica va compromite activitatea, indeosebi a companiilor producatoare, atatea cate au supravietuit crizei economice prelungite”, se subliniaza in comunicatul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri