Desi in acest moment, Romania primeste cea mai mare cantitate de fonduri din intreaga lume, Uniunea Europeana a dispus suplimentarea acestora. Astfel, valoarea fondurilor ISPA pentru perioada 2005-2007 este de peste 240 milioane de euro pe an, fondurile Phare depasesc 290 de milioane de euro pe an, iar prin fondurile Sapard, Romania urmeaza sa primeasca peste 150 milioane de euro pe an. Giorgio Ficcarelli, seful sectiei de coordonare al programelor de preaderare ale Comisiei Europene in Romania, a subliniat importanta pe care o au cei doi ani care despart Romania de intrarea efectiva in Uniunea Europeana, semnaland si o serie de probleme care apar o data cu aceasta. Una dintre acestea este reducerea timpului de intocmire a documentatiei proiectelor de cofinantare (din a caror valoare UE suporta 75 la suta). El a prezentat si domeniile prioritare in acordarea de fonduri: investitii, transporturi, resurse umane si ridicarea nivelului de competitivitate, existand in acelasi timp si o serie de programe de finantare la nivel regional.

"Cresterea fondurilor implica cresterea nivelului de cofinantare, problema ce impune o solutionare rapida daca se doreste folosirea acestor fonduri" sustine Antoaneta Popescu, consilier la Ministerul Finantelor Publice, prezenta la "Programul preliminar pentru Romania si Bulgaria Road Show" organizat de Ambasada Finlandei si Finpro PAS. Manifestarea a oferit si posibilitatea intalnirii directe intre oamenii de afaceri finlandezi si companii din Romania.

Valoare scazuta a schimburilor cu Finlanda

Conform declaratiei ambasadorului Finlandei la Bucuresti, Tapio Saarela, principala problema a relatiilor bilaterale dintre cele doua state o reprezinta valoarea scazuta a comertului. Saarela a subliniat aprecierea simtitoare a valorii schimburilor comerciale bilaterale, care la sfarsitul anului 2004 a depasit 90 de milioane de euro. El a adaugat ca, desi Romania nu se afla inca la nivelul pietelor din vestul Europei, potentialul pe care il reprezinta o piata de 22 de milioane de locuitori, si costurile scazute ale fortei de munca completate de buna pregatire a personalului reprezinta punctele forte ale mediului economic roman. Directorul Finpro PAS (Project Advisory Services - Serviciul de consiliere pentru proiecte) a subliniat componenta umana a acestor intalniri, care pe langa aspectul economic si financiar sunt menite pe de o parte sa creeze legaturi directe intre oamenii de afaceri din cele doua tari, iar pe de alta parte sa asigure transparenta relatiilor intre mediul de afaceri si autoritati. Actiunea a fost sustinuta si de reprezentantul Bancii Mondiale, Arabela Sena Negulescu, care a trecut in revista activitatile trecute si viitoare intreprinse de acest organism pentru sprijinirea economiei romanesti in vederea integrarii in UE, dar si in vederea atingerii nivelului de piata impus de competitia cu economiile tarilor vestice.

Arabela Negulescu a subliniat potentialul pe care il ofera economia romaneasca in ciuda problemelor inca existente. "Unele dintre aceste probleme sunt specifice tuturor economiilor aflate in tranzitie. Recunoasterea lor la nivelul autoritatilor confera transparenta atat de necesara in dezvoltarea relatiilor bilaterale intre Romania si statele membre si ne-membre UE", a adaugat ea, reafirmand sprijinul pe care Banca Mondiala il va acorda Guvernului Romaniei in solutionarea acestor probleme.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri