Saptamana viitoare va sosi la Bucuresti echipa de experti ai FMI, condusa de noul negociator-sef pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, pentru a discuta cu autoritatile romane modificarile ce vor fi aduse acordului stand-by incheiat cu Romania. Vizita negociatorilor FMI vine pe fondul unor divergente exprimate public de catre ambele parti, referitoare la unele probleme sensibile privind reforma fiscala. In cateva declaratii publice, rezidentul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca reducerea cotei unice de impozitare de 16% si reducerea impozitului pe profit va duce la un gol de venituri care ar trebui acoperit, printre altele, de majorarea TVA si a accizelor. In replica, premierul Tariceanu a declarat ca nu se pune problema majorarii TVA si a atras atentia asupra faptului ca "nu FMI trebuie sa dea sfaturi privind politica economica, singurul care isi face politica in acest domeniu fiind Guvernul Romaniei, validat de catre Parlament".

Ionut Popescu: "Avem nevoie de o relatie buna cu FMI"

Cu toate acestea, desi unele voci au interpretat ca o racire a relatiilor dintre Guvern si Fondul Monetar, oficialii romani recunosc ca Romania are nevoie de acest acord. "In mod clar avem nevoie de o relatie foarte buna cu FMI si eu cred ca in ultimii 15 ani s-a dovedit ca daca n-ar fi fost expertii Fondului, probabil ca s-ar fi luat multe masuri cel putin nelalocul lor, ca sa zic doar atat. Sigur ca expertii FMI au, prin fisa postului, obligatia de a fi sceptici si de a pune intotdeauna lucrurile in discutie din perspectiva cea mai neplacuta", a declarat pentru Adevarul Ionut Popescu, ministrul Finantelor.

Cresc accizele si TVA?

Desi au evitat sa avanseze cifre, surse guvernamentale ne-au declarat ca partea romana doreste acordul Fondului pentru un deficit bugetar de 1,5% din PIB (n. red. - in conditiile in care datele preliminare arata un deficit de 1,2% din PIB pe anul 2004), in timp ce reprezentantii Fondului insista asupra faptului ca deficitul bugetar sa nu depaseasca, in 2005, 1% din PIB. De asemenea, oficialii Fondului insista ca autoritatile romane sa adopte politicile necesare pentru atingerea unui nivel al inflatiei de 7% la sfarsitul acestui an si de reducere a deficitului de cont curent pana la nivelul 5,8% din PIB. In ce priveste atenuarea efectelor relaxarii fiscale reprezentantii Fondului au solicitat majorarea cu un punct procentual a TVA si devansarea momentului de majorare a accizelor (n. red. - programat pentru 1 iulie 2005). In plus, echipa Fondului doreste aplicarea unor masuri dure pentru recuperarea arieratelor de la rau-platnici cu un accent special pe situatia de la Rafo Onesti. Intr-o declaratie recenta, premierul Tariceanu a spus ca Guvernul va incerca sa ajunga la o intelegere cu Fondul in ceea ce priveste mentinerea unui deficit bugetar redus, inclusiv prin micsorarea unor cheltuieli guvernamentale "alocate in special unor proiecte ale fostului guvern, unele dintre ele in folosul clientelei politice a PSD". De asemenea, premierul a solicitat si verificarea tuturor contractelor incheiate, inclusiv ale celor cu Bechtel, Vinci si EADS, dar si a unor programe sociale (considerate ca avand caracter strict electoral), fara a le nominaliza insa. Potrivit surselor guvernamentale, Executivul ia in calcul si majorarea accizelor incepand cu luna martie, precum si posibilitatea majorarii TVA de la 19 la 20%, chiar daca premierul Tariceanu si-a exprimat public opozitia fata de aceasta masura.

In aprilie, rectificare bugetara

O alta problema care-i ingrijoreaza pe oficialii FMI se refera la liberalizarea totala in prima jumatate a acestui an a contului curent. In acest sens, premierul Tariceanu a anuntat deja ca reprezentantii mai multor ministere economice, impreuna cu reprezentantii BNR, vor incepe o consultare mai larga privind oportunitatea acestei masuri incepand din acest an. Sursele citate ne-au declarat ca eventualele masuri privind cresteri de taxe sau devansari ale majorarii acestora vor fi luate dupa rectificarea bugetara, programata pentru luna aprilie. "Daca incasarile bugetare din primul trimestru al acestui an vor arata ca se inscriu pe linia pe care noi am prognozat-o, atunci nu vom recurge la alte majorari de taxe. In cazul in care insa mediul de afaceri nu va raspunde, conform asteptarilor noastre, la masurile de reducere a fiscalitatii, atunci vom fi nevoiti probabil sa apelam si la masuri mai dure", ne-au mai spus sursele citate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri