Persoanele fizice si juridice care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit, cu exceptia microintreprinderilor si a veniturilor din activitati independente, vor depune declaratiile la fisc lunar, pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care fac platile.
Potrivit calendarului taxelor si impozitelor publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala., primul termen din an pentru depunerea declaratiilor este 31 ianuarie si ii vizeaza pe cei care au venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala cedarea folosintei bunurilor (chirii). Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatii independente, cu exceptia celor agricole, depun ulterior declaratiile bilunar, pe 15 ale lunii.

In ultima zi din februarie urmeaza sa depuna declaratii angajatorii care platesc veniturile din salarii, drepturi de proprietate intelectuala, contractele de agent, comision sau mandat comercial, dar si din activitati desfasurate in baza unor contracte sau conventii civile altele decat cele impozitate cu 16%.

De asemenea vor depune declaratii platitorii de venituri din expertiza contabila si tehnica, judiciara, dar si din transferul titlurilor de valoare si din vanzarea-cumpararea de valuta la termen.

Urmatorul termen, 15 martie, vizeaza asociatiile fara personalitate juridica care au obligatia de a-si depune declaratiile, dar si persoanele care au venituri din activitati independente si chirii. in plus, pe 15 martie acestia din urma trebuie sa faca platile anticipate din impozite.

Cea mai mare aglomeratie la ghiseele administratiilor financiare va fi, insa, pe 15 mai cand se vor face atat platile anticipate, cat si declaratiile pentru activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, proprietate intelectuala, transferul titlurilor de valoare De asemenea vor completa formulare de declaratii cei care au venituri in strainatate, dar si din activitati agricole. Tot pe 15 mai se vor depune cererile pentru virarea a 2% din impozit pentru sprijinirea fundatiilor sau a organizatiilor nonprofit.

Platitorii de venituri din investitii (dividende, dobanzi, lichidare sau dizolvare a unei persoane juridice), dar si din premii, jocuri de noroc sau pensii vor depune declaratiile pe 30 iunie.

In ultima zi a anului, pe 31 decembrie, vor calcula, retine si vira impozitul platitorii de venituri din dividende.

Notarii publici vor vira, pana pe 25 ale lunii urmatoare, impozitele calculate si retinute pentru tranzactiile imobliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri