Magazinele duty-free care functionau in cadrul punctului de trecere a frontierei Oancea, au fost inchise la 1 ianuarie 2007, insa administratorii acestora nu si-au transferat marfa in asteptarea unei portite legislative care sa le permita reluarea activitatii. Cele doua magazine duty-free de la PTF Oancea, care comercializau bauturi, tigari si cosmetice, apartin unor firme din Constanta, potrivit autoritatilor de frontier, informeaza NewsIn.

Magazinele erau administrate de doua societati comerciale din judetul Constanta, care le-au inchis la 1 ianuarie 2007, la ora 00:00. La ora actuala, punctele comerciale sunt sigilate, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, inspectorul Bogdan Carp. Potrivit autoritatilor vamale, administratorii firmelor nu si-au retras, insa, marfa din magazine, asteptand o decizie care sa le permita sa functioneze in continuare.

Exista marfa pe stoc in cele doua incinte deoarece patronii nu au retras-o. Potrivit legii, ei au doua variante de a o scoate din magazin. Prima ar fi sa o depoziteze in Zona Libera, unde nu i se aplica taxe. A doua ar fi sa o comercializeze in orice magazin din Galati, Braila etc. In acest caz, insa, va fi perceputa datoria vamala, adica taxe vamale, accize si TVA, iar pretul final al marfii se va dubla.

Intentia patronilor celor doua magazine duty-free nu se indreapta catre niciuna din cele doua variante. Ei asteapta o decizie care fie sa statueze aceasta inchidere, fie sa ofere o portita care sa le permita reluarea activitatii in regim duty-free, a explicat, vineri, purtatorul de cuvant al Directiei Regionale Galati, Marian Patriche. Punctul de vedere al vamii este, insa, favorabil mentinerii masurii aplicate la 1 ianuarie 2007, de inchidere a magazinelor duty-free. Este bine ca aceste unitati sa se inchida definitiv pentru a respecta normele europene, care s-au dovedit functionabile, a declarat Marian Patriche.

Cele trei magazine duty-free din Vama Albita au fost si ele inchise la 1 ianuarie, ca urmare a ordonantei date de guvern in scopul combaterii criminalitatii organizate, a coruptiei si a evaziunii fiscale.

Inchiderea magazinelor de la Albita i-a luat prin surprindere pe comercianti, intrucat initial se anuntase ca duty-free-urile de pe raza Directiei Regionale Vamale Iasi vor ramane totusi in functiune.

Cu toate ca proprietarii magazinelor de la granita cu Bulgaria intentionau sa comercializeze o parte din marfa in magazinele de la Albita, unde acestea ar fi trebuit sa isi continue activitatea, Autoritatea Nationala a Vamilor, ne-a anuntat ca magazinele duty-free trebuie sa-si inceteze activitatea. Acestea nu vor fi desfiintate ci vor primi, ulterior, o alta destinatie. Pentru marfa vanduta in decembrie 2006, titularii magazinelor vor depune declaratii vamale de import-export in primele 10 zile ale anului 2007, a declarat seful Vamii Albita, Ghita Berbece.

Ordonanta de guvern a dat peste cap planurile comerciantilor care au ramas cu marfa in stoc. Marfa poate fi vanduta in acest moment doar in regim normal, cu toate taxele incluse.

In cazul operatorilor economici a caror activitate de comercializare in regim duty-free inceteaza, conform actului normativ, se va proceda la restituirea proportionala a taxei de autorizare aferenta perioadei de nefunctionare sau la compensare cu obligatii fiscale la bugetul de stat. Restituirea diferentelor de taxa anuala se va face de catre unitatile trezoreriei statului.

Cele doua magazine duty-free din Vama Siret, inchise

Si la Vama Siret au fost inchise si sigilate doua magazine, respectandu-se astfel prevederile actului normativ emis in vara trecuta. Inchiderea magazinelor i-a luat tot prin surpindere pe cei care sperau ca, cel putin in vamile de la frontierele Romaniei cu tarile care nu fac parte din UE Ucraina si Republica Moldova, aceste magazine vor supravietui.

Seful Vamii Siret, Vasile Lucaci, a declarat, ca cel mai probabil, aceste magazine vor functiona in continuare pentru deservirea celor care trec prin Vama Siret, dar vor avea acelasi regim ca si celelalte unitati comerciale de pe teritoriul tarii. Supararea mare este insa pe capul celor care veneau special la aceste magazine in Vama Siret si se aprovizionau cu tigari si bauturi alcoolice cu mult sub pretul pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri