Evolutia somajului din Romania se va mentine in jurul valorii de cinci procente in anul 2007, iar fluctuatii mai importante ar putea sa se inregistreze in zona industriei de lohn si in cea miniera, potrivit unei estimari realizate de presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian.

Potrivit presedintelui (ANOFM, Romania nu va inregistra evolutii spectaculoase in ceea ce priveste somajul in 2007, pentru ca nici pe piata fortei de munca nu vor avea loc schimbari importante. "Unul din sectoarele care ar putea influenta rata somajului este industria de lohn, pentru ca angajatorii din acest sector vor avea tendinta sa se orienteze spre tari extracomunitare, acolo unde exista si mana de lucru ieftina. Aici ar putea ramane un numar important de oameni fara locuri de munca, pentru care suntem pregatiti prin programe de ocupare si cursuri de recalificare", a spus Silviu Bian, citat de NewsIn.

Un alt sector in care s-ar putea ca in 2007 sa aiba loc o serie de disponibilizari este sectorul minier, unde Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are in vedere inchiderea mai multor mine. in acest sens, potrivit presedintelui ANOFM, exista un grafic de masuri de protectie sociala si de reconversie profesionala pe care MEC l-a elaborat si l-a facut public.

Rata somajului in ultimul an s-a mentinut in jurul valorii de cinci procente, in luna decembrie a anuluii 2006 aceasta fiind de 5,2%, calculul luand in considerare atat somerii aflati in evidentele agentiilor judetene de ocupare, cat si pe cei neindemnizati. Potrivit datelor de la ANOFM, la sfarsitul anului 2006, numarul somerilor din Romania era de aproximativ 460.000 de persoane.

In viziunea lui Silviu Bian, nici piata muncii nu va suferi schimbari majore dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o dovada fiind si preselectiile organizate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), unde nu se mai inghesuie nimeni "pentru ca au realizat ca nici acolo nu-i asteapta nimeni cu covorul rosu."

"Nu ne asteptam sa se confruntam cu un val de romani care vor pleca la munca in strainatate. Cei care au vrut sa plece sunt deja acolo pentru ca au avut posibilitatea sa faca acest lucru dupa 2002, valul de imigranti a plecat cand s-a spart spatiul Schengen", a spus presedintele ANOFM.

Un lucru benefic pentru Romania este ca romanii care muncesc in strainatate au inceput sa se intoarca si sa investeasca in tara si, mai ales, se intorc de acolo cu o alta mentalitate si cu o alta abordare asupra muncii, este de parere Silviu Bian.

Schimbarea care ar putea interveni este ca dupa aderare ar putea sa plece mai multi intelectuali. "Pana acum au plecat cei care voiau un alt standard de viata, cei care voiau sa castige multi bani intr-un timp mai scurt. Acum ar putea sa plece mai multi intelectuali, nu neaparat pentru mai multi bani, ci pentru a se clasa pe o anumita treapta sociala pe care nu o regasesc aici, pentru mai multa stima si consideratie", a mai spus Bian.

De asemenea, in opinia presedintelui ANOFM, migratia fortei de munca nu este un fenomen care caracterizeaza numai Romania, este un fenomen care se intampla in toata Europa. Masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile pentru a impiedica un deficit pe piata muncii sunt legate de asigurarea unui sistem de invatare continua care sa satisfaca atat nevoile oamenilor cat si cerintele de pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri