Cele mai mari performante fiscale si de crestere economica in 2007 vor fi ale unor tari din afara spatiului celor mai dezvoltate natiuni occidentale, spun noile previziuni de risc de tara din raportul de joi al agentiei de evaluare a riscurilor Standard & Poor's Ratings Services.

"Economiile care vor creste cel mai repede sunt cele ale tarilor care au noi proiecte energetice, dintre care unele sunt noi membri ai Uniunii Europene si, iarasi, China", a spus seful ratingurilor suverane de la S&P, David T. Beers. "Natiunile producatoare de petrol si de alte marfuri, care au reglementari fiscale puternice in vigoare, vor anunta cele mai mari excedente bugetare, in timp ce printre guvernele care au anuntat slabe performante bugetare in 2006 se numarar Ungaria, Vietnam, Egipt, India si Japonia, ale caror deficite bugetare ne asteptam sa scada anul acesta", a apreciat Beers.

Statele Unite ale Americii nu vor mai fi, in 2007, printre primele zece state evaluate cu cel mai mare produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Rusia, insa, va continua performantele sale exceptionale din ultimii ani si va deveni una dintre cele mai mari zece economii, masurate in functie de PIB, in crestere fata de locul 18 ocupat in anul 2000, potrivit raportului S&P.

Previziunile S&P sunt incluse intr-o serie de rapoarte publicate joi despre tendintele economice si fiscale ale 113 tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, America de Nord si de Sud si regiunea Asia-Pacific. Implicatiile acestor indicatori pentru riscurile de credit de tara de anul acesta sunt prezentate intr-un raport general denumit "Indicatori de risc suveran: 2007" ("Sovereign Risk Indicators: 2007 Outliers").

Un dolar slab asteptat inseamna ca acele state ale caror monede nationale nu sunt legate de dolar ar putea vedea bogatia lor, cuantificata in termeni de PIB pe cap de locuitor, crescand in dolari. Acesta tendinta, corelata cu incetinirea cresterii economice in SUA, va determina, probabil, excluderea celei mai mari economii a lumii dintre primele zece, pentru prima data, in termeni de PIB nominal per capita. Locul acesteia va fi luat de Suedia, se spune in raportul S&P.

Din punctul de vedere al datoriei guvernamentale sau al nivelurilor de active din conturile fiscale sau externe, ratingurile vor ramane aproximativ aceleasi pentru 2007. Pozitiile dominante vor fi detinute de exportatorii principali de bunuri (mai ales tarile din Golf si Norvegia), centrele financiare mici si bogate (Luxemburg, Liechtenstein si Isle of Man) si Singapore, se precizeaza in raportul agentiei de rating.

"Tarile care au primit cel mai mare rating au redus dependenta lor de finantare externa pana acum, in ultimii zece ani", a mai spus Beers.

Mai multe dintre tarile din Africa subsahariana evaluate de S&P si-au imbunatatit profilul datoriei lor prin participare la initiativa de finantare a tarilor foarte indatorate, obtinand astfel, iertare din partea creditorilor oficiali. Pe de alta parte, insa, tari ca Argentina, Belize, Pakistan si Uruguay vor avea in continuare mari datorii in 2007, masurate fie prin datorie guvernamentala, fie ca procentaj din PIB, se mai spune in raportul S&P.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri