Productia manufacturiera din Romania va creste anul acesta insa salariile se vor mari peste nivelul productivitatii, ceea ce va determina presiuni inflationiste in special in sectorul public, a afirmat, joi, economistul Bancii Mondiale din Romania, Catalin Pauna, la prezentarea raportului "UE 8+2".

Necorelarea in crestere dintre cererea si oferta pietei de munca in noile state membre ale Uniunii Europene (UE) a marit presiunile de crestere a salariilor, arata primul raport trimestrial al Bancii Mondiale despre noii membri ai UE in care apar Romania si Bulgaria, "UE 8+2", prezentat joi la Bucuresti."Reducerea somajului, dar si castigurile puternice de au dus la accelerarea cresterii salariilor in special in Romania, in tarile baltice si in Bulgaria", arata raportul consultat de NewsIn.

In unele tari, cum ar fi statele baltice, cresterea reala a salariilor a depasit dinamica productivitatii, alimentand presiuni inflationiste suplimentare si afectand competitivitatea. in trimestrul al treilea din 2006, statisticile arata ca in Letonia, salariile reale au urcat cu un ritm anual de 15,4%, in Estonia cu 11.5%, si in Lituania cu 15.4%. si Romania a cunoscut o cresterea rapida a salariilor reale cu un ritm anual de aproape 11% septembrie", spune Banca Mondiala

"In contrast, in statele din zona Visegrad, in Slovenia si Bulgaria, cresterea reala a salariilor s-a mentinut la nivele moderate si sub castigul de productivitate, cu exceptia sectoarelor care sufera de o lipsa cronica de forta de munca, asa cum sunt constructiile si serviciile care presupun pregatire de inalta calitate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri