Marea Britanie ofera, in 2007, aproximativ 10.000 de locuri de munca in agricultura si in industria alimentara pentru cetatenii romani si bulgari, in baza unor contracte cu o durata cuprinsa intre sase luni si un an.
Potrivit unui comunicat al Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), Marea Britanie a decis ca romanii sa se poata angaja si in agricultura, pentru anul in curs preconizandu-se ca vor fi recrutate aproximativ 6.500 de persoane din Romania si Bulgaria, potrivit newsin. Recrutarea se face prin intermediul a noua operatori britanici, despre care se pot obtine detalii de pe pagina de internet a Home Office (Centrul de procesare a aplicatiilor de munca in Marea Britanie al Ministerului de Interne britanic).

Cei interesati sa fie recrutati pentru un loc de munca in agricultura in Marea Britanie trebuie sa aiba 18 ani impliniti si sa demonstreze ca au abilitatea de a presta munca manuala cu grad ridicat de dificultate. Fiecare operator mai are si alte conditii de recrutare, una dintre ele fiind cunoasterea la nivel minim a limbii engleze. Durata unui contract este de jumatate de an, iar la expirarea perioadei este posibila inceperea unui nou contract, daca intreruperea a fost de numai trei luni (interval in care se poate ramane in Marea Britanie).

Romanii se mai pot angaja in Marea Britanie si in industria alimentara, pentru care se estimeaza ca vor fi recrutate anul acesta circa 3.500 de persoane din Romania si Bulgaria. Pentru a incadra un roman, angajatorul trebuie sa solicite de la Home Office permisiunea si sa demonstreze ca nu a gasit un nativ pentru acel loc de munca. Contractele de munca in acest domeniu sunt de regula de un an, iar la expirarea acestei perioade, muncitorul poate obtine dreptul de munca nelimitat in Marea Britanie.

Dreptul de munca neingradit se obtine de la Home Office in cazul persoanelor care demonstreaza, prin extrasele bancare sau printr-o scrisoare de la angjator, ca au muncit in Marea Britanie o perioada mai lunga de un an.

DMS ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie ca salariul minim este de 5,35 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta de peste 22 ani si 4,45 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta intre 18-21 de ani, iar orice angajator care ofera un salariu mai mic trebuie reclamat la Home Affairs. De asemenea, muncitorii carora agentii le retin actele de identitate trebuie sa reclame situatia la politie.

Romanii se pot angaja in baza unei autorizatii

Firmele britanice care vor sa angajeze muncitori calificati din Romania trebuie sa solicite Centrului de procesare a aplicatiilor de munca (Home Office) permisiunea pentru angajare si sa demonstreze ca au cautat forta de munca autohtona pentru acel post.

Potrivit unui comunicat a Departamenrului pentru Munca in Strainatate (DMS), muncitorii romani pot obtine un loc de munca in Marea Britanie numai dupa ce angajatorul demonstreaza ca a facut publicitate slujbei respective si nu a gasit un lucrator autohton.

Muncitorii calificati se pot angaja in baza unei autorizatii de angajare, obtinuta in mai multe etape. Dupa ce angajatorul solicita la Home Office permisiunea de a angaja un muncitor roman, lucratorul trebuie sa depuna la aceeasi institutie un dosar cu o serie de documente pe care le va indica angajatorul. Autorizatia de munca ce i se acorda este limitata la angajatorul respectiv si la slujba respectiva. in cazul in care se doreste schimbarea angajatorului sau a locului de munca, este necesara reluarea intregului proces, care dureaza, in medie, 25 de zile, timp in care solicitantul nu poate incepe lucrul.

Studentii romani au drept de munca in Marea Britanie in limita a 20 de ore pe saptamana, pentru care trebuie sa obtina in prealabil de la Home Office un certificat, care se elibereaza gratuit. Pentru obtinerea lui, studentii trebuie sa faca dovada studiului la o unitate de invatamant inscrisa in Registrul de Institutii Educationale al Ministerului de Educatie britanic. Obtinerea certificatului dureaza, in medie, 20 de zile lucratoare si este valabil pentru orice angajator, nefiind necesara solicitarea unui nou certificat in cazul schimbarii locului de munca.

In cazul liber profesionistilor, nu este obligatorie obtinerea unei autorizatii de la Home Office, dar este recomandabila detinerea acestei autorizatii pentru evitarea primirii unei amenzi in valoare de 1.000 de lire sterline. in acceptiunea Home Office liber profesionist este acea persoana care declara ca presteaza servicii pentru angajatori diferiti. Daca veniturile lunare se incaseaza de la acelasi angajator situatia este pasiblia de a fi considerata munca ilegala (situatie care se intalneste des in sectorul constructiilor).

DMS ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie ca salariul minim este de 5,35 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta de peste 22 ani si 4,45 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta intre 18-21 de ani, iar orice angajator care ofera un salariu mai mic trebuie reclamat la Home Affairs. De asemenea, muncitorii carora agentii le retin actele de identitate trebuie sa reclame situatia la politie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri