Romania ar trebui sa profite de perioada de crestere economica pe care o traverseaza pentru reducerea mai agresiva a deficitului bugetar, care risca sa depaseasca pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), potrivit schitei unor documente oficiale, informeaza NewsIn citand Reuters.

Comisia Europeana va cere Romaniei sa foloseasca actuala crestere economica pentru reducerea mai rapida a deficitului bugetar, care ar putea depasi pragul de 3% din PIB, prevazut de Pactul pentru Stabilitate si Crestere Economica. "Romania este invitata sa foloseasca perioada de crestere, ca sa accelereze semnificativ ritmul ajustarii si sa fixeze tinte bugetare mai solicitante in 2007 si in urmatorii ani", se spune in schita Comisiei Europene, citata de Reuters.

Romania are o tinta de deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2007, 2,6% din PIB in 2008, respectiv de 2% din PIB in 2009, fata de cea de 2,3% de anul trecut. Oficialii de la Bucuresti estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 6,5% in 2007, cu 6,3% in 2008, respectiv cu 5,9% in 2009.

"Pozitia Romaniei in ceea ce priveste deficitul bugetar nu are o marja de siguranta suficienta, iar deficitul tarii ar putea depasi pragul de 3%", arata schita executivului european. "Din 2008 incolo, strategia bugetara este descrisa insuficient", se mai spune in schita Comisiei Europene.

Documentul Comisiei Europene adauga ca proiectiile Romaniei pentru inflatie sunt scazute. Autoritatile romane estimeaza ca inflatia anuala va fi de 4,5% in 2007, 4,3% in 2008 si, respectiv 3,2% in 2009. Comisia Europeana va solicita si Letoniei si Bulgariei sa ia masuri asemanatoare.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a prognozat un PIB de 390,4 miliarde lei (115 miliarde euro, calculat la cursul mediu anual estimat de CNP, de 3,40 lei/euro) pentru acest an, cu 6,5% mai mare, in termeni reali ,decat cel din 2006. Estimarile CNP indica o crestere a PIB de 8% in 2006, pana la 341,6 miliarde lei (96,9 miliarde euro), potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara a CNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri