Doua firme din Slovacia au depus oferte de angajare pe portalul de recrutare on line EURES pentru patru ciobani din Romania, conditia pentru incadrare fiind cunoasterea limbii slovace, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Ciobanii din Romania s-ar putea angaja in Slovacia pe o perioada de un an, timp in care ar primi un salariu lunar de 398 de euro, cazare si masa. Singura conditie este sa cunoasca limba slovaca.

Potrivit presedintelui Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (Pacero), Mihai Dumitriu, oferta venita din partea patronilor slovaci este una buna in ceea ce priveste salariul.

"Este greu de stabilit cat castiga un cioban roman, pentru ca este in functie de cum se intelege cu cel care il angajeaza, iar la salariu se mai adauga si tainul (cota parte din productie - n.n.). Dar oferta slovaca este una buna, avand in vedere ca media castigata de un cioban roman se ridica undeva la sase-sapte milioane, adica vreo 200 de euro. Nu stiu insa cati ciobani romani stiu limba slovaca", a declarat pentru NewsIn, Mihai Dumitriu.

Bariera lingvistica este reclamata si de consilierii EURES, care ii informeaza pe cei interesati de conditiile de angajare intr-o tara din Uniunea Europeana. "Romanii nu se inghesuie sa se angajeze pe locurile de munca oferite de firme care functioneaza in tari din centrul si estul Europei, in primul rand din cauza ca trebuie sa stie limbile respective. Probabilitatea ca romanii sa cunoasca limbi precum slovaca, ceha sau letona este foarte mica. in acelasi timp, romanii nu sunt multumiti nici de oferta salariala, in tarile din Vest avand posibilitatea sa castige mai mult", a declarat consilierul EURES Tamara stefan.

Mai multe state din centrul si estul Europei, membre ale Uniunii Europene ofereau, la sfarsitul saptamanii trecute, prin reteaua EURES, peste 600 de locuri de munca pentru romani in constructii, pentru soferi, dar si pentru ingineri IT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri