Apartamentele chiriasilor ANL vor putea fi cumparate dupa cinci ani, iar pretul locuintelor va fi stabilit de primarii, in timp ce beneficiarii vor putea achita fie integral, fie prin credite bancare, potrivit unui proiect pentru modificarea Legii privind infiintarea ANL supus dezbaterii publice, informeaz NewsIn.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), locuintele pentu tineri destinate inchirierii vor putea fi vandute titularilor dupa o perioada de cinci ani de la receptia apartamentelor. Chiriasii vor trebui sa solicite primariilor cumpararea apartamentelor. Pentru a putea cumpara locuintele, titularii contractelor de inchiriere trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, ei nu pot detine o alta locuinta sau o casa de vacanta, putand o singura data sa cumpere un apartament construit prin ANL si destinat inchirierii.

Pretul locuintei se va stabili de agentii economici sau autoritatile publice locale in a caror evidenta se afla imobilele, iar pentru unitatile prin care se efectueaza vanzarea apartamentelor vor primi un comision de 1% din valoarea acestora. Comisionul va fi inclus in pretul locuintelor. Daca locuintele sunt dotate cu centrale termice, pretul acestora se va regasi in cel de vanzare a locuintelor.

Apartamentele vor fi platite integral in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, existand si posibilitatea contractarii unui credit ipotecar. Locuintele nu pot fi vandute pe o perioada de cinci ani de la data cumpararii.

Fondurile obtinute in urma vanzarii apartamentelor ANL vor fi folosite pentru constructia de locuinte. Mai exact, 80% din bani vor fi virati de primarii in contul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), iar restul va reprezenta venituri in fara bugetelor locale. Conform normei de fundamentare a ministerului, masura va asigura stabilitatea tinerilor specialisti, evitand migrarea si emigrarea acestora prin crearea unor conditii de locuit convenabile.

Ministrul delegat pentru lucrarile publice, Laszlo Borbely, a declarat la finalul saptamanii trecute ca peste 80% dintre chiriasii ANL sunt dispusi sa cumpere locuintele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri