Indicele preturilor de consum (IPC) inregistrat in februarie 2007 a crescut cu 0,04 procente fata de luna anterioara. Pe ansamblu, preturile se mentin aproape la acelasi nivel cu cele din luna ianuarie 2007.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (martie 2006–februarie 2007) fata de precedentele 12 luni (martie 2005 – februarie 2006), atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), este de 5,8%.

La marfurile alimentare, modificari importante de preturi s-au inregistrat la legume si conserve de legume (+1,7%), zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,8%), produse de morarit si panificatie si lapte si produse lactate (+0,6%). Aceste cresteri au fost compensate de scaderea preturilor la oua (-14,7%) si la carne, preparate si conserve din carne (-0,6%).

Citeste si:

In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la: tutun si tigari (+1,2%), grupa „alte marfuri nealimentare” (+0,5%), articole chimice (+0,3%). Scaderi de preturi au fost intregistrate la combustibili (-1,2%), medicamente (-0,6%), produse cultural sportive (-0,2%).

Serviciile au inregistrat o crestere de 0,38% datorata, in principal, cresterii tarifelor la apa, canal, salubritate si reparatii auto, electronice si lucrari foto cu +1,4%, la ingrijire medicala cu +1,1% si la igiena si cosmetica cu +1,0%. Singurul serviciu unde se poate observa o diminuare a tarifelor este cel de telefonie (-0,4%).

In ianuarie, inflatia a fost de 0,2%, iar cea anuala a coborat la 4%, de la 4,9% la finalul anului trecut. In februarie 2006, preturile de consum au crescut cu 0,24%.