Romania poate pierde multi investitori straini, comparativ cu Bulgaria, intrucat tara noastra nu are o bursa imobiliara pentru a sustine sectorul imobiliar, apreciaza directorul companiei imobiliare Willbrook, Daiana Voicu.
Potrivit directorului companiei Willbrook, lider in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est, piata imobiliara din Romania nu este suficient sustinuta financiar, prin burse, potrivit NewsIn. In Bulgaria proiectele imobiliare sunt listate, fenomen care asigura un cadru legislativ mai transparent, dar si unele avantaje financiare investitorilor straini. De exemplu, un investitor care cumpara imobile cu scopul de a le inchiria nu plateste impozit pe profit.

Romania nu are un cadru legislativ favorabil "Real Estate Investment Trusts" (REIT), instrumente financiare de finantare publica a proiectelor imobiliare. Drept urmare, investitiile in real estate sunt incetinite sau intarziate din punct de vedere al volumului de capital investit si reinvestit, iar sectorul imobiliar romanesc, desi in continua crestere, nu este valorificat la potentialul sau maxim, subliniaza Daiana Voicu.

Investitorii din Bulgaria isi pot reinvesti profiturile realizate in alte proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat si astfel se va produce o crestere continua a investitiilor globale. In 2007 multe REIT-uri isi vor diversifica portofoliile privind tipurile de investitii si vor castiga dimensiuni semnificative, estimeaza managerul Willbrook Management International.

Bulgaria este singura tara din Europa Centrala si de Est unde sectorul imobiliar este finantat si prin bursa. Spre deosebire de restul pietelor imobiliare regionale, la Sofia accesul la randamentele proprietatilor si proiectelor imobiliare este public prin intermediul REIT-urilor listate la bursa. Initial, REIT-urile au fost implementate in Bulgaria ca o modalitate alternativa de investire in piata imobiliara, dupa care piata imobiliara din aceasta tara a folosit acest fenomen pentru a incurajara si sporiri investitiile straine.

Cu toate ca absenta REIT-urilor poate avea consecinte pe termen lung, piata imobiliara din Romania se mentine in topul preferintelor investitorilor straini datorita numarului mare al populatiei urbane interesate in achizitionarea sau inchirierea unei locuinte. Spre deosebire de Bulgaria, care reprezinta o piata imobiliara mai mica, de numai 8 milioane de locuitori, Romania are un potential ridicat de atragere a investitiilor straine in proprietati. Investitorii urmaresc in primul rand revanzarea sau inchirierea proiectelor imobiliare catre o piata cat mai extinsa, dorind in acelasi timp sa obtina un profit substantial, considera Daiana Voicu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri