La nici o luna de la investire, Executivul si-a pus in cap principalii beneficiari ai reformei fiscale
Asociatiile patronale vor ataca in justitie decizia Executivului de a dubla impozitul pe dividendele aferente anului 2004. Astfel, dividendele platite pentru anul trecut vor fi impozitate cu 10%. "Va trebui sa facem o intalnire, pe parte patronala si, evident, vom incerca sa atacam aceasta hotarare, pentru ca asta este situatia. Deci va fi atacata la Curtea Constitutionala, pentru ca acolo trebuie atacate aceste modificari retro pe o lege care deja a fost promulgata, a fost data, a fost aplicata de toata lumea, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, citat de BBC. "Impozitul de 5% pe dividende ne trimite intr-o cu totul alta grila de tara pentru investitori. Noi ce-am facut? Ne-am pacalit investitorii? Sau ne-am pacalit pe noi insine? Am pus niste bani, acum, daca banii respectivi trebuie returnati, la un miliard inseamna 50 de milioane in plus", spune Milut. Masura Executivului a starnit reactii de nemultumire si in randul altor organizatii patronale. "Nu este corect ca dividendele sa fie impozitate cu 10%", ne-a declarat presedintele Patronatului Roman, Gheorghe Nagiu. "Orice initiativa de felul acesta trebuie discutata si cu noi; speram ca noul Guvern sa tina cont si de noi", a adaugat Naghiu.

Nicolescu: Se anuleaza relaxarea fiscala

Reprezentantii IMM-urilor acuza ca aceasta masura este "neavenita din punct de vedere economic" si anihileaza relaxarea fiscala. "Impozitarea dividendelor cu 10% anuleaza, intr-o mare masura, relaxarea fiscala prin reducerea impozitului pe profit si pe venituri la 16%", ne-a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu. "Este o masura neavenita din punct de vedere economic - impozitul pe dividende s-a dublat -, ilegala - impozitarea retrospectiva este contrara prevederilor Codului Fiscal -, si, nu in ultimul rand, afecteaza cel mai grav microintreprinderile - circa 300.000 de microintreprinderi au un singur actionar care nu ia salariu si care traieste din dividente", a argumentat Nicolescu.

AOAR: Nu este corect

In acelasi timp, reprezentantii oamenilor de afaceri apreciaza ca noua masura nu este corecta. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei, Oamenilor de Afaceri din Romania, apreciaza ca nu este corect ca dividendele sa fie impozitate cu 10% din punt de vedere al "hazardului moral - respectarea legii nu domneste pe deplin; se inchid ochii si se creeaza sentimentul ca merge si asa". "Din punctul meu de vedere, referitor la nivelul dividendelor nu am nimic impotriva, avand in vedere ca a fost redus impozitul pe profit si ca trebuie sa reinvestim, si nu sa consumam", a adaugat Pogonaru.

Serbanescu: 10%, nivel normal

"Este normal ca impozitul pe dividende sa fie de 10%. Dividendele sunt distribuite in 2005, chiar daca sunt aferente anului 2004 si li se aplica reglementarea din 2005", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. Dividendele aferente anului trecut nu puteau fi platite tot in 2004, a precizat analistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri