Somerii romani indemnizati in baza legislatiei din Romania care vor sa-si caute un loc de munca intr-un stat membru al Spatiului Economic European (SEE) pot solicita transferarea indemnizatiei de somaj in tara respectiva, a declarat potrivit NewsIn, presedintele Agentiei pentru Ocupare, Silviu Bian.

Potrivit regulamentelor comunitare privind securitatea sociala a muncitorilor, somerii din statele membre SEE care vor sa isi caute un loc de munca in alt stat membru al Spatiului Economic European, beneficiaza de transferul indemnizatiei de somaj in tara de destinatie.

Pentru a beneficia de prestatia de somaj intr-o alta tara, somerul roman trebuie sa solicite la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, unde este inscris, un formular pe care il va prezenta serviciilor de ocupare din tara in care vrea sa se stabileasca. Pentru a i se putea face transferul, somerul trebuie sa stea la dispozitia agentiei judetene cel putin o luna din momentul in care a intrat in somaj. in aceasta perioada, agentia judeteana ii va cauta un loc de munca, iar in cazul in care nu ii va gasi o slujba, acesta este liber sa plece din tara. Daca somerul refuza locul de munca, indemnizatia de somaj i se suspenda.

Valoarea indemnizatiei de somaj va fi stabilita potrivit legislatiei din Romania, iar plata se va face de catre institutiile competente din tarile europene, pe cheltuiala agentiei judetene de ocupare. Exportul indemnizatiei pentru somaj in alta tara se poate face pentru o perioada de maximum trei luni, iar in cazul in care romanul nu-si gaseste o slujba in aceasta perioada trebuie sa revina in tara pentru a beneficia in continuare de somaj.

Totodata, legislatia comunitara prevede si posibilitatea totalizarii perioadelor de asigurare, in cazul in care somerul a lucrat in mai multe tari. Astfel, daca o persoana ramane fara serviciu dar nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, aceasta poate solicita acte doveditoare din tarile SEE in care a mai lucrat, pentru a i se lua in considerare si perioadele lucrate in strainatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri