Investitori din Australia, Chile, Brazilia, Finlanda si Italia sunt interesati sa concesioneze perimetre miniere in Romania, potrivit directorului general al Directiei de resurse minerale din Ministerul Economieie si Finantelor (MEF), Sorin Gaman.

"Am primit din partea ambasadelor din tari oprecum Chile, Australia, Brazilia, Finlanda, Suedia si Italia mai multe intentii de colaborare in exploatari miniere. Cred ca acesta este un prim pas pentru relansarea mineritului, care a ajuns la limita subzistentei", a spus Gaman. Potrivit acestuia, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) ar putea reconcesiona mai multe perimetre miniere la cererea investitorilor.

La randul sau, presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu, a spus ca pana in prezent nu a primit nicio cerere pentru reconcesionarea de perimetre miniere, dar ca sunt mai multe companii straine interesate de acest lucru.

Potrivit datelor MEF, in 2006 s-au extras 33 de milioane de tone de carbune, dupa ce anterior fusese programata extragerea a 29 de milioane de tone de carbune. Din cele 33 de milioane de tone extrase anul trecut, 30 de milioane au fost de lignit si trei milioane de huila.

In schimb, inchiderea si ecologizarea in conditii de siguranta a celor 567 de mine in care activitatea este sistata in prezent va necesita fonduri de un miliard de euro. "Pentru cele 567 de obiective miniere inchise este nevoie de un miliard de euro, incepand din momentul de fata. Exista un memorandum pentru un credit aflat in aprobare intrena in MEF, de 400 de milioane de euro" a spus Gaman potrivit NewsIn. Potrivit acestuia, chiar daca MEF va lua acest credit de 400 de milioane de euro, suma respectiva nu va acoperi decat 40% din necesarul total si trebuie gasite surse suplimentare de finantare.

La randul sau, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat ca MEF va trebui sa deschida cat mai curand aceasta linie de creditare, de 400 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru ecologizarea iazurilor de decantare si pentru constructia depozitelor de steril si de cenusa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri