Decizia Guvernului de a reintroduce, din 15 aprilie, plata in vama a TVA pentru bunurile importate din afara UE si a depunerii unei garantii pentru achizitiile intracomunitare este o reactie exagerata la o scadere pe termen scurt a incasarile din TVA, apreciaza consultantii de la KPMG
Inainte aderarea la UE, firmele romanesti care derulau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA in vama. Ulterior, TVA se deducea in decontul aceleiasi luni si intra la buget. Dupa 1 ianuarie 2007, TVA aferent importurilor (n.r. din tari non-UE) se plateste in luna urmatoare desfasurarii operatiunii.

Pe fondul scaderii incasarilor bugetare din TVA in primele doua luni ale anului, guvernul a decis, la sfarsitul lunii martie, reintroducerea incepand cu data de 15 aprilie 2007 si pana in 31 decembrie 2008, a platii in vama a TVA pentru importuri, iar firmele care deruleaza operatiuni intracomunitare vor depune o garantie in vama a TVA.

"Scaderea pe termen scurt a incasarilor ar fi putut fi corectata prin alte masuri concertate in vederea combaterii evaziunii fiscale, directionate catre cei care incalca legea si nu catre toti importatorii. Ordonanta aduce daune mediului investitionale, contribuind la instabilitatea sistemului fiscal", se arata intr-un comunicat al KPMG.

Compania este de parere ca Guvernul ar trebui sa reconsidere aceasta modificare, pentru ca evaziunea fiscala ar fi combatuta mai bine daca autoritatile fiscale s-ar concentra pe identificarea cauzelor care o genereaza, prin investigarea tranzactiilor suspecte, decat prin penalizarea contribuabililor de buna credinta.

"Este mult prea devreme sa judecam efectele schimbarilor introduse de la 1 ianuarie 2007, iar cifrele privind incasarile TVA ar putea fi inselatoare. Sistemul aplicat dupa 1 ianuarie a permis ca platile aferente TVA sa fie amanate pana cand bunurile ajung, in principiu, la destinatarul final, ceea ce inseamna ca in viitorul apropiat ar putea fi platite sume importante de TVA pentru bunuri care au intrat in Romania dupa 1 ianuarie si care inca nu au fost vandute spre consumatori", a declarat Patrick Leonard (foto), tax partner la KPMG.

Un alt motiv invocat de specialistii de la KPMG impotriva deciziei Guvernului este "baza legala discutabila a actului normativ". Niculae Done, tax partner la KPMG Romania, aminteste de prevederile articolullui 4 din Codul Fiscal, conform caruia orice modificare a legislatiei fiscale se opereaza prin lege si cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.

"Guvernul se abate de la acest principiu prin aceasta ordonanta de urgenta, care nu numai ca va reduce atractivitatea si competitivitatea Romaniei pentru potentialii investitori, dar genereaza si instabilitate pe termen scurt pentru multe societati. Acest lucru va afecta imaginea Romaniei ca loc pentru investitii, din moment ce se demonstreaza faptul ca instabilitatea legislatiei fiscale ramane o problema si dupa integrarea in UE", apreciaza Done.

Conform aceluiasi act normativ aprobat de Guvern, se va introduce garantarea in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, "pentru ca exista pericolul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie ci sa fie plasate in economia subterana". Garantia se va pastra pana cand firma va face dovada ca marfa a parasit Romania si ca a platit TVA aferent in tara de destinatie a marfii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri