Vicepresedinte Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor Valeriu Tabara a declarat ca 2007 este cel mai greu an agricol din ultimii 25 de ani, din cauza secetei, motiv pentru care, peste doua saptamani, comisia se reuneste pentru a discuta aceasta problema.
"Ne confruntam cu unul dintre cei mai grei ani din ultimii 25 de ani, din punct de vedere agricol. Culturile agricole sunt afectate de seceta in intreaga tara, pentru ca exista o rezerva de apa mica in sol inca de la intrarea in iarna. Este o mare eroare faptul ca Ministerul Agriculturii nu se implica si nu adopta masurile necesare", a declarat Valeriu Tabara, pentru NewsIn.

Acesta a anuntat ca, peste doua saptamani, Comisia pentru Agricultura va discuta despre problema secetei. "Sunt doua lucruri pe care ar trebui sa le rezolve Ministerul Agriculturii in cel mai scurt timp. in primul rand, trebuie sa discute cu cei reponsabili cu irigatiile si, eventual, sa acorde subventii mai mari. in al doilea rand, trebuie sa elaboreze o strategie nu doar pentru acest an, ci si pentru perioada urmatoare, daca ne gandim la incalzirea globala anuntata de specialisti", a spus Tabara.

Potrivit lui Tabara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) uita de problemele reale ale agriculturii. "In ultima vreme nu se discuta decat despre agentia de plati ( Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura-APIA-n.red) si chiar este o institutie functionala. in schimb nu se spune nimic, de exemplu, despre faptul ca 60 % din cultura de orz este distrusa, in vestul tarii", a concluzionat Tabara.

Directorul general Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare (ANIF), Ioan Nastea, a declarat, la inceputul acestei saptamani, pentru NewsIn, ca nu exista probleme privind functionarea sistemului de irigatii, in prezent.

"Nu avem nicio problema cu niciun contract, nu avem situatii in care sa nu onoram cererile primite. Pentru acest an, au fost contractate pentru irigatii 293.000 de hectare, din care in prezent se iriga doar 5.100 de hectare. Nu stiu care este explicatia pentru suprafata mica irigata in prezent", a spus Nastea.

Presedintele Academiei de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" (ASAS), acad. Cristian Hera, a declarat, vineri, pentru NewsIn ca institutia a trimis la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in cursul zilei de miercuri, catre secretarul de stat Gheorghe Albu, un raport in care este prezentata situatia culturilor agricole afectate de seceta.

"Prin acest raport am dorit sa informam Ministerul Agriculturii cu privire la situatia culturilor agricole. Din nefericire, aproape in toate zonele tarii, culturile sunt afectate de seceta si ministerul trebuie sa intervina in cel mai scurt timp. Am solicitat MADR sa elaboreze un program special, pentru ca ne confruntam cu o situatie speciala", a explicat Hera.

Acesta a mentionat ca principalele masuri care ar trebui luate tin de sistemul de irigatii si de gestionarea apei din sol. Pana vineri, niciun oficial al Ministerului Agriculturii nu a citit insa raportul trimis de ASAS.

Potrivit unui comunicat remis de MADR, miercuri, pentru NewsIn, in cultura graului de toamna, continutul de umiditate prezinta valori scazute si deosebit de scazute, fenomenul de seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, moderata si puternica. De asemenea, in comunicatul MADR, se preciza ca din datele centralizate la inceputul acestei saptamani rezulta ca a fost afectata de seceta o suprafata de 210.000 de hectare ( culturi de toamna), ceea ce reprezinta aproximativ 8 % din cele 2,6 milioane de hectare, suprafata cultivata in toamna lui 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri