In 2006 activele financiare ale gospodariilor din Romania corespundeau unei sume de 1.080 euro/ locuitor, iar pasivele financiare (datorii) 560 euro/locuitor, ceea ce inseamna ca avutia financiara neta corespunde unei sume de 520 euro/ocuitor, arata economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal
Averea corectata neta a romanilor, era mai mare, de circa 863 euro pe cap de locuitor anul trecut. in 2006, avutia financiara neta reprezenta in Romania circa 12% din Produsul Intern Brut (PIB), insa analistii UniCredit estimeaza o scadere a ponderii acesteia pana la circa 12% din PIB in 2009, ca urmare a avansului mai rapid al imprumuturilor fata de economisire, a declarat, miercuri, economistul sef al UniCredit Romania.

Cresterea activelor detinute de gospodarii a fost insotita de marirea gradului de indatorare a acestora, concretizat in scaderea avutiei nete a gospodariilor pana la 11% din PIB. In pofida acumularii de active financiare, cererea crescuta pentru creditele de consum si creditele pentru locuinte este prognozata sa afecteze negativ evolutia avutiei nete a populatiei, care ar putea sa ajunga la doar 8% din PIB in 2009. Desi produsele traditionale de economisire domina inca piata, economistii UniCredit anticipeaza un potential in crestere pe segmentul fondurilor de investitii si al vehiculelor de economisire pe termen lung. Reformarea recenta a sistemului de pensii a creat o baza favorabila dezvoltarii acestei industrii.

Urmand expansiunii accentuate din 2005, acumularea de active financiare la nivelul populatiei a continuat si in 2006, cu un ritm de crestere si mai accentuat (pana la 23% din PIB). Performantele economiei, alaturi de alti factori ca imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii, introducerea taxei unice in locul sistemului progresiv de impozitare a veniturilor, cresterea salariilor (+32% anual) si marirea volumului de transferuri de bani realizate de romanii din strainatate au condus la cresterea activelor financiare detinute de populatie. in plus, orientarea mai accentuata a populatiei spre investitiile in activele tranzactionate pe piata de capital, stimulata de cresterea preturilor actiunilor si de profiturile mari oferite de fondurile mutuale a contribuit la cresterea avutiei gospodariilor.

Gospodariile se indatoreaza mai mult

Cresterea activelor detinute de populatie a fost insotita si de marirea gradului de indatorare. Expansiunea cu peste 80% a creditelor acordate persoanelor fizice, pentru al doilea an consecutiv, au condus la un grad de indatorare de 12% din PIB in 2006, fata de 8% in anul 2005. Beneficiind de o baza de pornire relativ redusa, inclinatia spre consum a fost stimulata de necesarul de locuinte si de bunuri de folosinta indelungata, de imbunatatirea conditiilor financiare, de diminuarea nivelului ratei dobanzilor si de cresterea accesibilitatii creditelor. Rezultatul a constat intr-o scadere a averii nete a gospodariilor la 11% din PIB, la sfarsitul lui 2006.

In perioada 2007 - 2009, se prognozeaza ca cererea crescuta pentru credite de consum si credite pentru locuinte va afecta negativ evolutia avutiei nete a gospodariilor, care ar putea sa coboare la doar 8% din PIB in 2009. Cu toate acestea, analistii UniCredit Group recunosc faptul ca imensul potential de dezvoltare din domeniul imobiliar si cresterea rapida a imprumuturilor pentru locuinte, comparativ cu cele pentru consum, in special catre sfarsitul perioadei analizate, vor ajuta la sustinerea unei reveniri rapide a valorii corectate a avutiei nete, masurata ca procent din PIB. Daca in 2007-2008 se asteapta un declin in privinta avutiei financiare nete, pentru anul 2009 se anticipeaza o usoara imbunatatire a ponderii acesteia in PIB.

Nivel inca scazut al gradului de bancarizare

Avutia financiara bruta a gospodariilor a crescut cu 29% in 2006, in vreme ce structura acesteia s-a mentinut relativ stabila comparativ cu anul precedent. Ponderea mare a numerarului in portofoliul gospodariilor (circa 13%, fata de doar 3% in zona euro) indica un grad relativ scazut de bancarizare. Depozitele bancare traditionale continua sa joace un rol dominant, reprezentand mai mult de jumatate din totalul averii financare a gospodariilor. Depozitele in valuta si-au accelerat cresterea comparativ cu 2005 (+ 31% anual), fiind mai putin sensibile la aprecierea leului (+8,0% raportat la euro).

O posibila explicatie ar putea fi existenta intrarilor masive de bani provenind de la cetatenii romani care lucreaza in strainatate. Investitiile individuale in actiuni listate reprezinta mai mult de 25% din valoarea avutiei financiare brute a gospodariilor, depasind ponderea fondurilor mutuale, un instrument prea putin dezvoltat inca in Romania.

Economistii UniCredit Group se asteapta ca expansiunea depozitelor bancare sa continue pe baza conditiilor macroeconomice favorabile si a cresterii veniturilor reale ca urmare a scaderii inflatiei; ritmul anual de crestere al depozitelor ar putea ajunge la 21% in intervalul 2007 - 2009.

Investitii mai riscante si pe termen mai lung

Tendinta descrescatoare a nivelului dobanzilor de pe piata monetara este prognozata sa conduca la o reorientare a populatiei de la investitii mai putin riscante, la investitii cu grad mai mare de risc, ca actiunile sau fondurile de investitii in actiuni, care permit obtinerea unor randamente mai bune. Ca urmare, investitiile in actiuni listate si in fonduri mutuale isi vor mentine un ritm de crestere ridicat in 2007, in ciuda climatului investitional international. in 2008 si 2009 acest ritm va cunoaste un usor proces de incetinire. Desi fondurile mutuale nu detin o pondere relevanta in portofoliul de active populatiei, analistii UniCredit Group considera ca importanta acestora va spori in viitor, putand atinge cresteri anuale de 61% in urmatorii trei ani.

Segmentul cu cea mai promitatoare evolutie va fi insa cel al vehiculelor de economisire pe termen lung, indeosebi fondurile de pensii. De la 1 ianuarie 2008, schema de pensii facultative va fi completata cu schema de pensii private obligatorii. in intervalul august - decembrie 2007, angajatii cu varsta de pana la 35 de ani au obligatia sa aleaga un fond de pensii private obligatorii la care sa contribuie.

Fondurile de pensii cu contributie facultativa isi vor putea incepe activitatea chiar mai devreme, in mai 2007, contributia maxima putand ajunge la 15% din salariul brut. in pofida acestui nivel, fondurile facultative de pensii vor atrage sume mai mici comparativ cu fondurile de pensii private obligatorii. Daca avem in vedere declaratiile oficialilor CNPAS, ar putea sa apara insa o serie de intarzieri in transferul fondurilor de la stat la institutiile private. Analistii UniCredit Group anticipeaza o crestere a activelor fondurilor de pensii (pilonii II si III) cu 54% pana in 2009, in conditiile in care valoarea lor in 2008 va fi de doar 300 milioane de euro.

Romanii vor lua mai multe credite ipotecare

Creditele acordate persoanelor fizice au avut o evolutie impresionanta in 2006 (81% crestere anuala), in ultimii trei ani ele crescand de trei ori in termeni absoluti. Aceasta crestere rapida a fost posibila pe baza cresterii consumului privat si a asteptarilor legate de marirea veniturilor in viitor. Atractivitatea imprumuturilor in valuta s-a mentinut pe tot parcursul anului 2006, sustinuta in parte de aprecierea leului.

Cresterea riscurilor legate de pastrarea stabilitatii financiare in cazul unor potentiale socuri negative care sa afecteze populatia (in conexiune cu cresterea expunerii valutare) au determinat ca raspuns din partea Bancii Nationale a Romanei mentinerea unor masuri monetare mai restrictive in ceea ce priveste nivelul rezervelor minume obligatorii in valuta. Acestea au avut ca efect reducerea volumului de imprumuturi in valuta sub 40% in totalul disponibilitatilor existente in gospodarii.

In pofida activitatii intense a institutiilor financiare nebancare si a companiilor de leasing (dintre care 86% au legatura cu finantarea achizitiilor auto), creditele acordate de banci inca reprezinta 95% din totalul datoriilor inregistrate de gospodarii. Ponderea mica detinuta de institutiile financiare nebancare se explica prin faptul ca respectivele entitati s-au orientat de curand spre segmentul de retail. Pentru anii urmatori, analistii UniCredt Group nu se asteapta la modificari notabile in privinta cresterii ponderii institutiilor financiare nebancare deoarece, pe baza unui nou regulament BNR, entitatile financiare non-bancare sunt supuse acelorasi reguli ca si bancile.

Un alt segment promitator, in viziunea analistilor UniCredit Group continua sa fie cel al imprumuturilor ipotecare - in special pe termen lung - care in prezent reprezinta doar 2,4% din PIB, valoare ce claseaza Romania cu mult sub media tarilor din UE. Pe termen scurt gospodariile romanesti dovedesc inca o destul de mare apetenta pentru creditele de consum, in coditiile in care inzestrarea cu bunuri de folosinta indelungata se afla la un nivel relativ scazut. Ca urmare, expansiunea imprumuturilor de consum si in 2007 va depasi ritmul de crestere al creditelor ipotecare. Acest trend ar putea sa se inverseze insa in 2009.

Analistii UniCredit se asteapta ca in perioada analizata creditul de consum sa isi modereze cresterea pana la un nivel mediu anual de 35%. Expansiunea volumului pasivelor financiare ale gospodariilor se va face in acelasi timp cu un ritm mediu anual de crestere de 34%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri