Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului informeaza miercuri ca la expirarea termenului de sase luni pentru amanarea insolventei la 28 de societati, pe 15 august, a demarat proceduri de lichidare voluntara la jumatate dintre acestea si masuri de privatizare sau restructurare la celelalte.
Potrivit unui comunicat al AVAS, 14 dintre cele 28 de societati aflate sub incidenta ordonantei 3/2007 privind amanarea insolventei cu sase luni se afla in programe de restructurare totala care inseamna disponibilizari de personal cu acordarea de plati compensatorii si vanzarea fluxurilor viabile prin lichidare voluntara.

Tractorul UTB Brasov este singura societate dintre cele 14 unde a fost incheiat contractul de vanzare a activelor. Societatea Flavus Investitii a cumparat activul Platforma industriala Tractorul pentru 77 milioane euro fara TVA.

De asemenea, lichidatorul Menarom Galati a vandut, pe 20 august, activul functional catre firma EURO PEC Galati, care a oferit pretul de 17,66 milioane lei fara TVA si urmeaza sa incheie contractul de vanzare.

AVAS a mai inceput procedurile de lichidare voluntara pentru producatorul de pietre de polizor, Abrom Barlad, fara a reusi, la cele trei licitatii organizate pana in prezent, sa vanda activele societatii si la Terom Iasi unde lichidatorul urmeaza sa publice, in cel mai scurt timp, anuntul de vanzare a activelor. Recent, a fost selectat si lichidatorul societatii Toptherm Ghimbav, firma Maestro SPRL Constanta.

Pe 17 august, Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor de la cele cinci societati divizate de pe platforma Nitramonia - Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrotrans si Nitrocontrol - au adoptat hotararea de dizolvare si lichidare voluntara.

Rulmentul Brasov se confrunta cu un blocaj in instanta provocat de unul dintre actionarii minoritari, SSIF Orizont Vest SRL, care a obtinut anularea deciziei de lichidare voluntara luata de Adunarea Generala a Actionarilor. in consecinta, AVAS a fost nevoita sa anuleze licitatia pentru desemnarea lichidatorului.

AVAS mai informeaza ca anuntul pentru organizarea licitatiei de desemnare a lichidatorului este in curs de publicare pentru societatile UVCP Turnu Magurele si ICEFS Savinesti. De asemenea, Petrotrans Ploiesti urmeaza sa transmita dosarul de lichidare, in cursul acestei saptamani, iar ulterior AVAS va intocmi caietul de sarcini pentru licitatia de desemnare a lichidatorului.

AVAS a scos la vanzare pachetele de actiuni detinute la trei societati din cele 28 incluse in ordonanta si precizeaza ca negocierile se afla in faza finala la companiile Electroputere Craiova cu ofertantul Al Arrab Contracting Company Ltd si santierul Naval Mangalia cu ofertantul 2x1 Holding Cape Midia Shipyard Constanta. Totodata, Colegiul Director al AVAS a dat mandat comisiei de privatizare a companiei Foradex SA sa incheie contractul de vanzare-cumparare. Foradex a primit doua oferte de la consortiul Amteck Investitii SRL, Cuprom SA si IPRONEF SA si de la Uzuc SA Ploiesti.

Programele de restructurare au fost aprobate la alte sapte societati (Ciprom Ploiesti, Plafar Bucuresti, Constructii Aeronautice Ghimbav, Uzina Mecanica Orastie, trei filiale Romarm SA: Carfil SA Brasov, Fabrica de Arme Cugir SA, Uzina Mecanica Cugir SA). Potrivit AVAS, programele de restructurare vizeaza punerea in aplicare a unui set de masuri pentru achitarea datoriilor restante existente si iesirea din starea de insolventa.

Programe de restructurare au mai fost elaborate si se afla in analiza la societatile Romaero SA Baneasa si ICPSP SA Bucuresti (filiala a Romarm SA).

Nicolina SA Iasi si Radioactiv Mineral Magurele au vandut sau fac pregatiri pentru vanzarea de active in vederea iesirii din starea de insolventa. De la inceputul anului, AVAS a vandut pentru 18 milioane euro doua active ale Nicolina Iasi, producator de masini si echipamente pentru constructii, de transport mecanic si pneumatic.

Ordonanta de urgenta 3/2007 a intrat in vigoare pe 15 februarie si prevede amanarea insolventei cu sase luni pentru 28 de societati in vederea restructurarii, lichidarii voluntare sau a privatizarii. Potrivit AVAS, "din punct de vedere al consecintelor economice, lichidarea voluntara conform OUG 3/2007 este o alternativa preferabila insolventei intrucat se defasoara mult mai rapid si asigura un grad mai mare de recuperare a creantelor, concomitent cu posibilitatea implementarii masurilor de protectie sociala". Vicepresedintele AVAS, Constantin Botez a declarat ca institutia nu are in vedere initierea unui alt normativ prin care penrioada de suspendare a insolventei sa fie prelungita, mentionand ca acele societati care nu au reusit sa intreprinda masuri de restructurare in baza ordonantei au ca perspectiva intrarea in faliment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri