BNR anticipeaza scaderea ritmului de crestere a preturilor, ca urmare a ieftinirii sezoniere a alimentelor
Scaderea pretului zarzavaturilor, al painii sau al carnii atarna in balanta inflatiei. Produsele alimentare reprezinta 40% din consumul populatiei, si orice modificare a preturilor influenteaza restul economiei. Banca Nationala se bazeaza pe statistica atunci cand calculeaza, pentru luna august, o crestere a preturilor alimentelor apropiata de zero.

Oferta gospodariilor taranesti, care inunda vara pietele marilor orase cu legume, fructe si alte alimente, prabuseste rata inflatiei pentru cateva luni. Si in acest an, BNR se asteapta la acelasi fenomen, care sa mai diminueze puseurile inflationiste provocate de scumpirea utilitatilor. Din punct de vedere statistic, luna august inregistreaza scaderi semnificative ale preturilor alimentelor. Nu excludem nici fenomenul deflatiei pentru aceasta perioada, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Dincolo de statistici si de calculele Bancii Nationale, conjunctura in care se gaseste agricultura stimuleaza reducerea preturilor produselor agricole. Vara apar legumele si fructele din curtile taranilor, iar graul din noua recolta ieftineste painea, in special la tara.

Nu vindem pe piata interna intre 30 iunie si 1 septembie-deoarece preturile se prabusesc, ca urmare a aparitiei ofertei taranesti. De exemplu, pretul unui kilogram de rosii se injumatateste in aceasta perioada, spune Constantin Stanciu, directorul general al societatii Leoser, ce detine o serie de sere in jurul Bucurestiului. Legumele si conservele din legume reprezinta cam zece procente din consumul alimentar al populatiei. Nu toata lumea este la fel de optimista in privinta ieftinirilor.

Daca graul se va ieftini incepand cu luna iulie, este posibil sa vedem o scadere a pretului painii. Ma indoiec totusi ca va exista o astfel de evolutie, daca ne gandim ca producatorii trebuie sa investeasca masiv in retehnologizare, pentru a atinge standardele europene, apreciaza Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie.

Daca ne gandim ca painea reprezinta aproape o cincime din cheltuielile alimentare, pretul franzelei va cantari greu in evolutia inflatiei in urmatoarele patru, cinci luni. Totusi, presiunile de reducere a preturilor vin si din alte parti. Importurile devin mai ieftine pe masura ce leul se intareste. Carnea si zaharul intra in tara la preturi tot mai mici, ceea ce influenteaza si comportamentul producatorilor autohtoni, care reduc si ei preturile. Prin urmare, importurile de carne de porc s-au dublat in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut. Daca adaugam si importurile de carne de pasare, care ieftinesc si ele oferta autohtona, putem vorbi de inca o zecime din cheltuielile alimentare, ce ar fi posibil sa diminueze rata inflatiei.

Si in cazul laptelui si produselor lactate, care reprezinta mai mult de zece procente din consumul populatiei, ne putem astepta la reduceri conjuncturale in aceasta vara. Cursa fermierilor de a produce cat mai mult lapte pentru a primi cote de productie ar putea depasi cererea din anumite zone si, deci, ar putea determina, local, ieftinirea laptelui. Ieftinirea conjuncturala a produselor alimentare din aceasta vara ar putea diminua inflatia. Ramane de vazut daca problemele din agricultura vor permite o stabilitate pe termen lung a preturilor sau vom reveni la situatia obisnuita, de crestere mai puternica a preturilor alimentelor decat in alte domenii.

Rata inflatiei in luna august

In perioada de vara, multe produse alimentare se ieftinesc, stimuland reducerea ritmului de crestere a inflatiei. In 2003 seceta care a lovit agricultura a provocat cresterea preturilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri