Investitorii italieni au venit in Romania pentru a dezvolta afaceri in sectorul textil, productia de incaltaminte si prelucrarea lemnului. O data cu trecerea timpului, interesul pentru aceste sectoare a scazut, capitalul italian reorientandu-se catre domeniul agricol si industria agroalimentara.

Repartitia investitiilor italiene pe domenii de activitate arata astfel: 52,4% in industriei, 14,3% in agricultura, 15,9% in consultanta si 17,4% in alte domenii. Surse din interiorul Unimpresa (Uniunea Intreprinderilor Italiene in Romania) ne-au spus ca italienii apreciaza vinul romanesc si cred ca sectorul viticol va cunoaste o dezvoltare puternica in urmatorii ani. Totodata, capitalul italian este atras si de domeniul serviciilor pentru intreprinderi, logistica, domeniul hidraulic, constructii si mecanica fina. Anul trecut, Italia s-a situat pe primul loc ca volum al schimburilor comerciale cu Romania, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 8528,7 milioane euro. Din structura acestei cifre, 4014 milioane de euro o reprezinta exporturile si 14,7 milioane de euro, importurile.

Volumul schimburilor bilaterale in euro a crescut in ultimul an cu 7,77%. Pe 31 decembrie 2004, erau inregistrate in Romania 16.905 societati mixte romano-italiene cu un capital investit de 521,1 milioane de euro. De la inceputul anului, mai multe firme italiene s-au aratat interesate de tara noastra si in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana. Marco Tempestini, presedintele Unimpresa, ne-a declarat: "Maine va avea loc adunarea generala a Uniunii Intreprinderilor Italiene din Romania unde vrem sa aratam noi oportunitati italienilor care doresc sa investeasca in Romania.

Italia se afla deja in topul tarilor cu participare financiara in tara dumneavoastra si speram ca volumul tranzactiilor sa creasca de cateva ori in urmatorii 2, 3 ani. Fara sa dau nume, pentru a nu afecta discutiile care se poarta in prezent, va pot spune ca in viitorul apropiat doua mari firme italiene vor lansa afaceri in Romania, in sectorul utilitatilor comunale si in mecanica agricola", a mai spus Marco Tempestini.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri