In primul trimestru, rata locurilor de munca vacante a fost de 2,14%, in crestere cu 0,32% fata de ultimul trimestru al anului trecut si la acelasi nivel cu cea din primele trei luni ale lui 2007, cea mai mare cerere de forta de munca inregistrandu-se in administratia publica, 6,78%, potrivit INS.
In sanatate si asistenta sociala cererea de forta de munca s-a ridicat la 6%. La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile de energie electrica, termica, gaze si apa, 0,44% si din industria extractiva, 0,49%.

Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - 3,44%, respectiv de tehnicieni, maistri si asimilati - 2,19%. Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori - 1,35% si de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati - 1,77%.

La nivel national, regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Bucuresti-Ilfov, 2,96%, urmata de regiunea Nord-Est, 2,55%). In regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia - 1,55%, respectiv Sud-Est - 1,57%, s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata locurilor de munca vacante a fost, in 2007, de 2,06%, in crestere cu 0,28 puncte procentuale fata de 2006, cele mai multe slujbe fiind disponibile pentru specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice si pentru tehnicieni, iar regiunea cu cea mai bogata oferta a fost Bucuresti-Ilfov.

Potrivit INS, in 2007, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activitati de servicii colective, sociale si personale (-0,19 puncte procentuale), comert (-0,09 puncte procentuale), transport, depozitare si comunicatii (-0,04 puncte procentuale).

Potrivit INS, cele mai multe locuri de munca vacante au fost in administratie (6,76%) si in sanatate si asistenta sociala (5,94%), iar cele mai putine s-au regasit in activitatile din industria extractiva (0,42%) si energie electrica, termica, gaze si apa (0,52%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri