Salariul mediu net a fost de 1.248 lei (341 euro) in luna mai a acestui an, in scadere cu 34 lei fata de luna precedenta, in special ca urmare a primelor de Pasti acordate in aprilie, ceea ce a temperat si cresterea anuala la 23,3%, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.
Cresterea salariului mediu net s-a temperat in intervalul mai 2007 - mai 2008, de la un ritm de 24,8% in perioada aprilie 2006 - aprilie 2007.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 13,7% in mai 2008 fata de a cincea luna a anului trecut. In mai 2007, salariul mediu net a fost de 1.012 lei (308 euro).

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 20,3% mai mare in luna mai a acestui an, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Salariul mediu brut a fost de 1.704 lei (4466 euro) in luna mai, cu 2,7% mai mic decat in aprilie.

Cele mai mari lefuri nete s-au platit in mai in sectoarele de intermedieri financiare (3.636 lei, 994 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei, 190 euro).

Comparativ cu luna aprilie, salariul mediu net a scazut in luna mai in majoritatea activitatilor economice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (de Pasti) in luna precedenta si a realizarilor de productie mai mici in a cincea luna a acestui an.

Astfel, in industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, salariile au scazut cu 20%-23%.

Scaderi cuprinse intre 7% si 14% s-au inregistrat si in activitatile anexe si auxiliare de transport si ale agentiilor de turism, silvicultura, extractia hidrocarburilor, industria altor mijloace de transport, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

De asemenea, salariile au scazut cu 4% pana la 7% in industria miniera, captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, transporturi terestre, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, posta si telecomunicatii.

In unele sectoare, salariile au crescut insa, datorita primelor acordate (inclusiv prime de vacanta) si a realizarilor de productii mai mari. Astfel, salariul mediu net din activitatile de posta si curierat au sporit cu 14,9%, iar cele din transporturi aeriene -12,3%.

Salariile din activitatile de fabricare a produselor din tutun, sanatate si asistenta sociala, industria metalurgica, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, invatamant, tabacirea si finisarea pieilor, hoteluri si restaurante, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou au inregistrat cresteri cuprinse intre 1% si 7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri