Secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobantu, a declarat ca graul obtinut este bun pentru panificatie, iar pretul painii ar trebui sa scada.

"Pretul painii este la fel ca atunci cand graul era cumparat din import cu 0,8 lei pe kilogram, in timp ce noi vindem kilogramul de grau cu pana la 0,5 lei pe kilogram ", sustine Dorobantu, citat de NewsIn.

Mai mult, acesta a spus ca agentii economici din industria de panificatie sustin ca graul este de proasta calitate pentru a justifica pretul ridicat al painii.

Tototdata, reprezentantul Agrostar este de parere ca recolta de grau nu a depasit 5,5 milioane de tone, cu o productie medie la hectar de 3.000 de tone.

Ministerul Agriculturii a anuntat miercuri ca productia de grau si secara a Romaniei s-a ridicat anul acesta la 7.754.927 de tone, in crestere fata de anul trecut cu peste 153%, cand aceasta a fost de 3.062.100 de tone. Potrivit datelor Ministerului, calitatea graului este scazuta in majoritatea judetelor, produsul avand continut scazut de gluten si proteine, iar in judetele Salaj si Maramures graul obtinut este incoltit, sub limita admisa.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie, Viorel Marin, a declarat ca graul obtinut de agricultorii romani nu este bun pentru panificatie, iar producatorii din industrie trebuie sa vina cu solutii tehnologice suplimentare pentru a imbunatati calitatea acestuia.

Citeste si:

Viorel Marin sustine ca pretul painii nu va scadea chiar daca recolta de grau este dubla fata de anul trecut pentru ca morarii romani platesc 160 de euro pe tona de grau pentru panificatie, la fel ca cei din Uniunea Europeana. "

Romania are cel mai scazut pret al painii din UE. In tarile membre kilogramul de paine se vinde cu trei euro, in timp ce la noi este 60 de eurocenti ", a declarat reprezentantul Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie.

In ceea ce priveste cantitatea de grau vehiculata de Ministerul Agriculturii, acesta spune ca productia de grau nu a depasit cinci milioane de tone. "Este posibil ca ministerul sa fi luat in considerare o suprafata cultivata, mai mare decat cea reala. Totodata, suprafetele nu au fost cultivate 100% ", a spus Viorel Marin.

In acelasi timp, presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca doar 40% din graul comercializat este bun pentru panificatie, restul necesitand imbunatatiri.

Popescu a mai spus ca un kilogram de grau pentru panificatie este cumparat cu 0,45-0,55 de lei, in timp ce un kilogram de grau furajer este vandut cu 0,3 lei pe kilogram.

Referitor la pretul painii, Popescu a precizat ca acesta nu va creste pana la sfarsitul anului.