Fostii proprietari care s-au inregistrat pana in 23 septembrie la Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 2,533 miliarde lei (692 milioane euro), au declarat reprezentanti din cadrul Autoritatii.
"De la inceputul anului pana pe 23 septembrie, potrivit centralizarii existente la nivelul ANRP, au fost depuse 3.889 de cereri de despagubire in numerar si in actiuni la Fondul Proprietatea, iar de la 1 octombrie pana pe 23 septembrie, numarul acestora este de 6.084", a declarat un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), citat de NewsIn.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

"Dintre cererile inregistrate, cuantumul pentru despagubiri in numerar este de 628,996 milioane lei, iar pentru despagubiri in actiuni de 2,533 miliarde lei", a adaugat oficialul.

Cele mai mari despagubiri au fost acordate mostenitorilor familiei Malaxa, care au fost despagubiti cu 622,5 milioane lei pentru intreprinderea Faur, 384,6 milioane lei pentru uzina Republica si 73,3 milioane lei pentru actiunile detinute la Uzina de Fier si Domeniile Resita.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie 2007, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,77 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, dintre care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 1.970, fata de 1.891 cati erau in luna august, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 0,49 puncte procentuale, pana 20%.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

In prezent, Fondul Proprietatea este in etapa de selectie a administratorului de fond, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri