Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va publica oferta de vanzare pentru Avioane Craiova cel mai tarziu pe 20 octombrie, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a reluat procesul de privatizare a SC Avioane Craiova SA. In acest sens, AVAS a solicitat evaluatorului desemnat sa actualizeze, in regim de urgenta, Raportul de evaluare a patrimoniului companiei, astfel incat lansarea in piata a noii oferte de privatizare sa se realizeze pana in data de 20 octombrie 2008", se precizeaza in comunicatul AVAS.

Decizia Autoritatii de a relua privatizarea Avioane Craiova a fost luata ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru SC Avioane Craiova S.A., fara ca Aero Vodochody sa fii acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate, potrivit comunicatul institutiei, emis luni.

AVAS preciza ca toate informatiile despre starea societatii precum si contractul de vanzare – cumparare au fost parte a caietului de sarcini si au fost cunoscute si acceptate de ofertant inca de la inscrierea in cursa pentru privatizare.

Potrivit Autoritatii, constructorul ceh de aeronave a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS si nu au putut fi luate in considere de Autoritate.

Aero Vodochody dorea garantarea de catre statul roman ca, intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate, Avioane Craiova SA nu va intra in faliment si realizarea de catre AVAS, intre data semnarii si data finalizarii, a unui program de restructurare, cu disponibilizari colective de personal.

De asemenea, compania ceha dorea despagubiri pentru ceea ce va gasi in societate care sa mearga pana la 50% din pretul oferit.

Intr-un comunicat emis marti, reprezentantii Aero Vodochody au declarat ca erau interesati de prelungirea termenului de valabilitate al ofertei de vanzare a Avioane Craiova , care ar fi reprezentat una dintre posibilitatile pe care AVAS ar fi putut sa o ia in consideratie.

Acestia sustin ca in timpul negocierilor nu au cerut niciodata nimic care sa fie in contradictie cu legile in exercitiu sau cu procedurile licitatiei. Reprezentantii companiei cehe precizeaza ca garantiile intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate reprezinta elemente standard in continutul unui contract de achizitii, chiar si in cazul vanzarii unei companii profitabile.

Acestia mai spun ca existenta contractului, ca parte a caietului de sarcini inca de la inceputul licitatiei, reprezinta o declaratie incorecta.

Investitorul ceh Aero Vodochody a depus pentru privatizarea Avioane Craiova o oferta de 16,32 milioane euro, formata din pretul pachetului de actiuni in valoare de 4,11 milioane euro; investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 8,88 milioane euro pe o perioada de cinci ani; capital de lucru in valoare de 3,3 milioane euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu de 30.000 euro in primul an.

Aero Vodochody este de asemenea interesata de licitatia pentru IAR Ghimbav si isi exprima speranta ca rezultatele negocierilor pentru Avioane Craiova nu vor influenta participarea la o alta licitatie in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri