Ambasadorul Cehiei la Bucuresti, Petr Dokladal, a declarat ca investitorii din tara pe care o reprezinta sunt nemultumiti de sistemul de impozitare din Romania, dar si de starea precara a infrastructurii rutiere.
Petr Dokladal a spus ca sistemul de impozitare din Romania este „foarte complicat“, dar in Cehia este „chiar mai complicat“. „Dupa parerea mea, sistemele de impozitare ceh si roman sunt printre cele mai complicate din Uniunea Europeana. Pentru multi investitori, impozitul unic de 16 la suta constituie o atractie. Este interesant si faptul ca se pot inregistra firme usor in Romania. Dar, lucrul de care se plang in continuare firmele cehe sunt taxele mari pentru forta de lucru, in ceea ce priveste asigurarile sociale, dar si alte asigurari“, a declarat Petr Dokladal, conform NewsIn.

Ambasadorul a mai spus ca, din cauza infrastructurii rutiere „proaste“, unii investitori din Cehia au renuntat sa investeasca in unele zone din tara, preferand vestul Romaniei. „Deoarece infrastructura este atat de complicata, multi investitori cehi din domeniul agriculturii sunt interesati doar de partea vestica a tarii. Avem un investitor care a inceput o afacere in apropiere de Oradea, cu toate ca, initial, a ales un spatiu in apropierea Deltei Dunarii. Avem cunostinta de investitori interesati de productia de lapte, carne de pasare si oua, care, din cauza infrastructurii in stare proasta se orienteaza numai asupra regiunii in care pot patrunde cat mai usor sau cat mai repede. stiu ca au fost investitori care din cauza infrastructurii si-au schimbat optiunile“, a mai spus ambasadorul Cehiei la Bucuresti.

Petr Dokladal a sustinut ca se incearca atragerea investitorilor cehi in regiunile in care sunt localitati cu populatie preponderant de origine ceha. „Un exemplu este Caras Severin, unde acum zece ani erau in jur de 9-10.000 de cehi, iar la ora actuala numarul lor este intre 3 si 4.000. Multi dintre ei pleaca in alte tari sau in Republica Ceha. Am incercat sa atragem investitori acolo, deoarece forta de munca este puternica, are in plus au avantajul cunoasterii limbii cehe, dar, din cauza infrastructurii proaste, lumea ajunge cu greu acolo“, a afirmat Petr Dokladal.

Ambasadorul Cehiei s-a aflat, miercuri, la Arad, impreuna cu reprezentantii a 14 companii din tara sa interesate de investitii in judet, intalnirile dintre oamenii de afaceri cehi si aradeni avand loc in cadrul manifestarii „Zilele Cehiei la Arad“, organizate de Ambasada acestui stat si de autoritatile judetene. O parte dintre firmele prezente la manifestare au ca obiect de activitate construirea de statii de epurare a apelor, transportul in comun, conducte pentru canalizare si gaze, software pentru economia apelor si mediului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri