Managerii firmelor romanesti se asteapta ca activitatea economica sa creasca in perioada octombrie - decembrie 2008, cu exceptia celei din constructii, si estimeaza, totodata, cresteri semnificative de preturi, potrivit anchetei de conjunctura publicate de Statistica.
Astfel, potrivit opiniilor exprimate in octombrie 2008 de managerii companiilor, pentru intervalul octombrie - decembrie 2008 se prevede o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, scaderea cu o zecime a activitatii din constructii, precum si o tendinta pozitiva a activitatii din servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Exportul de produse finite romanesti in UE s-ar putea stabiliza in urmatoarele 3 luni

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere usoara a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +13%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%).

Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea, si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.

In ansamblul industriei prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 75% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +34%), intr-un ritm mai rapid decat in estimarea precedenta (sold conjunctural +25%).

Scadere atat a volumului productiei, cat si a stocurilor, in constructii

Conform estimarilor din luna octombrie 2008, pentru urmatoarele trei luni, se prognozeaza o tendinta de scadere a volumului productiei (sold conjunctural -10%), dar si a stocului de contracte si comenzi din constructii (sold conjunctural -9%).

Managerii estimeaza ca si numarul de salariati din acest sector ar putea scadea cu 7%, in schimb preturile lucrarilor de constructii ar putea creste intr-un ritm accelerat (sold conjunctural +48%).

Temperare in comertul cu amanuntul

Pentru lunile octombrie - decembrie din acest an, managerii sunt mai rezervati in ceea ce priveste estimarea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +19% in octombrie, fata de 27% inregistrat in luna septembrie).

De asemenea, potrivit opiniei celor intervievati, situatia economica va inregistra un sold conjunctural de +29%, fata de +41% cat a fost soldul conjunctural in luna anterioara. Diminuarea este influentata de scaderea comenzilor estimata pentru sectorul comertului cu autovehicule, cu piese si accesorii pentru autovehicule si comertul cu motociclete (sold conjunctural -14%), dar si a estimarii situatiei economice din acelasi sector, pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -11%).

In luna octombrie 2008, volumul stocurilor de marfuri ar putea ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 76% din opiniile exprimate. In plus, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+8% sold conjunctural).

Managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avansa intr-un ritm rapid (sold conjunctural +42%).

Afacerile firmelor mari din servicii ar putea creste cel mai mult


Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +29%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural inregistrat este de +46%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +29% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +22%.

Conform estimarilor din luna octombrie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, tendinta ascendenta pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +23%).

In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural 9%). De asemenea, managerii considera ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +29%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri