Industria prelucratoare atragea aproape o treime (32,9%) din totalul investitiilor straine directe (ISD) derulate la finalul lui 2007, cele mai atractive ramuri fiind metalurgia si industria alimentara, a bauturilor si tutunului, potrivit datelor publicate de banca centrala.
Din statistica realizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica (INS), soldul investitiilor straine directe se ridica la sfarsitul anului trecut la 42,77 miliarde euro, din care 31,501 miliarde euro (74%) reprezentau participatii la capitalul social, iar restul de 11,27 miliarde euro consta in creditul net primit de la investitorii straini.

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramurile economice, investitiile straine directe au fost orientate in special catre industria prelucratoare, in cadrul acesteia cele mai atractive fiind metalurgia (7,5%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (5,2%), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,4%), industria mijloacelor de transport (3,6%) si ciment, sticla, ceramica (3,5%).

La 31 decembrie 2007, soldul investitiilor straine directe pe ansamblul industriei a fost de 17,4 miliarde euro, reprezentand 40,7% din totalul ISD. Catre industria prelucratoare au fost directionate investitii straine directe de 14,07 miliarde euro, catre industria extractiva - circa 2,05 miliarde euro, iar 3% (aproape 1,3 miliarde euro) au fost orientate catre sectorul energiei electrice si termice, apa si gaze, potrivit NewsIn.

Alte activitati care au atras investitii straine directe importante in 2007 au fost intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, acestea reprezentand 23,3% din totalul ISD (9,96 miliarde euro), comertul cu amanuntul si cu ridicata (14%, respectiv 5,97 miliarde euro), constructiile si tranzactiile imobiliare (7,8%, respectiv 3,33 miliarde euro) si telecomunicatiile (6,5%, respectiv 2,78 miliarde euro).

Imobilizarile corporale si necorporale aveau un sold de 21,4 miliarde euro, la finalul lui 2007, si reprezentau 50% din totalul investitiilor straine directe, inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe.

Activitatile economice in care investitiile straine directe in imobilizari corporale si necorporale sunt semnificative sunt industria (26,8% din total ISD), iar in cadrul acesteia - industria prelucratoare (cu 20,4% din total ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata (7,2%), telecomunicatiile (4,5%).

Mai mult de jumatate din investitiile straine directe au vizat proiectele "de la zero"


Din totalul investitiilor straine directe derulate pana la finalul anului trecut, 55,3%, respectiv 23,7 miliarde euro, au reprezentat investitii pornite de la zero (greenfield). In industrie, pentru investitii pornite de la zero au fost indreptate 7,32 miliarde euro, din care suma cea mai mare (6,62 miliarde euro) a fost investita in industria prelucratoare.

Alte investitii straine directe importante in proiecte greenfield au avut loc in comertul cu amanuntul si cu ridicata (5,4 miliarde euro, reprezentand peste 90% din totalul ISD din acest domeniu), in intermedieri fiscale si asigurari (4,7 miliarde euro, respectiv 47% din totalul ISD din domeniu), constructii si tranzactii imobiliare (2,3 miliarde euro, respectiv 70% din totalul ISD din sector) si posta si telecomunicatii (1,4 miliarde euro, respectiv 51,4% din totalul ISD pe acest segment).

Firmele create prin ISD au facut 70,8% din exporturi si 59,2% din importuri


Potrivit statisticilor BNR si INS, activitatea intreprinderilor investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 70,8%, respectiv 20,6 miliarde euro, in timp ce la importuri este de 59,2%, respectiv 29,7 miliarde euro.

Exporturile FOB (free on board) ale firmelor realizate prin investitii straine directe din sectorul industrial s-au cifrat la 18,3 miliarde euro, peste 77% dintre acestea fiind realizate de industria prelucratoare. La valoarea totala a exporturilor facute de intreprinderile din investitie straina directa au contribuit cu sume mai mici comertul cu amanuntul si cu ridicata (1,9 miliarde euro), in vreme ce alte activitati au dus la exporturi de 414 milioane euro.

Importurile CIF (cost, insurance and freight) ale firmelor create prin investitii straine directe s-au ridicat la 18,1 miliarde euro. Peste 78% dintre acestea, respectiv 17,3 miliarde euro, le-au reprezentat importurile din industria prelucratoare. In sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata firmele create din investitii straine directe au importat de 9,6 miliarde euro, in timp ce in alte activitati, importurile acestora s-au cifrat la 1,9 miliarde euro.

Statistica efectuata de BNR si INS a cercetat exhaustiv 5.918 de companii, cuprinzand firmele cu cel putin 20 de salariati (5.760 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (38 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (32 de unitati), precum si societatile considerate atipice (toate firmele investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane lei, 88 de unitati).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri