Volumul schimburilor comerciale dintre Italia si Romania se va ridica in 2008 la 12 miliarde euro, sectorul serviciilor bancare, de intermediere si asigurarilor vor aduce 30% din total, in timp ce tranzactiile imobiliare si constructiile ajung la 24%, estimeaza Institutul Italian de Comert Exterior.
"Interesul societatilor italiene pentru piata romaneasca este din ce in ce mai mare. Credem ca tendinta se va mentine si pe viitor. In plus, societatile italiene care activeaza in Romania au un impact asupra PIB-ului stimat intre 7 si 10 procente. In privinta schimburilor comerciale dintre cele doua tari, volumul acestora este de aproape 12 miliarde de euro", a declarat directorul Institutul Italian de Comert Exterior (ICE Bucuresti), Mario Iaccarino.

Potrivit acestuia, societati italiene prezente in Romania sunt active in sectorul serviciilor (bancare, asigurari, servicii de intermediere) care reprezinta 30% din totalul schimburilor comerciale, in tranzactiile imobiliare (14%), in constructii (10%), in timp ce sectoarele manufacturiere (imbracaminte, marochinarie si incaltaminte, mobila, industria metalelor) reprezinta aproximativ 15% din activitatea acestora in Romania.

Mario Iaccarino mai spune ca schimburile comerciale romano-italiene se desfasoara in ambele sensuri, aceasta pentru ca exista "o adevarata evolutie a strategiilor de abordare a pietei romanesti la companiile italiene care doresc sa isi desfasoare activitatea aici".

"Acest lucru se datoreaza schimbarii conditiilor socio-economice din Romania ultimilor ani. Romania este vazuta tot mai mult ca o natiune care ofera mari oportunitati de dezvoltare, unde se poate lucra si unde se pot desfasura activitati cu succes. Romania nu mai este considerata doar o piata in care iti poti transfera activitatea doar pentru costul scazut al fortei de munca", a mai spus directorul ICE Bucuresti.

La jumatatea lui 2008, conform datelor publicate de Registrul Comertului, erau inregistrate in Romania 25.854 societati italiene, cu un capital social de 862 milioane euro.

In perioada ianuarie - noiembrie 2008, ICE Bucuresti a primit cereri de asistenta pentru piata romaneasca din partea a aproximativ 1.000 de societati comerciale italiene. In sens invers, ICE Bucuresti a primit 188 de oferte si cereri comerciale din partea companiilor romanesti care vizeaza acorduri cu parteneri italieni. ICE dispune de o baza de date cu peste 40.000 de societati italiene apartinand diverselor sectoare de business.

ICE (Institutul Italian de Comert Exterior) cu sediul central la Roma este o agentie guvernamentala care are ca scop promovarea comertului exterior italian. Biroul ICE de la Bucuresti opereaza in Romania din 1969 si ofera asistenta firmelor italiene care doresc demararea sau extinderea unei activitati in Romania. Biroul ICE Bucuresti are in competenta si piata din Republica Moldova, unde va fi inaugurat in curand un Birou de corespondenta. Activitatile desfasurate de ICE sunt finantate cu precadere din fonduri publice acordate de catre Ministerul italian al Dezvoltarii Economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri