Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri seara, la Realitatea TV, ca majorarile de pensii succesive de anul trecut si de anul acesta au dus la incapacitatea Fondului de pensii de a acoperi cheltuielile, astfel ca in 2009 ar fi nevoie de 1,3 mld euro din bugetul de stat pentru acoperirea deficitului.
Seful statului a folosit in prima instanta ca Fondul de pensii s-a prabusit, apoi a revenit precizand ca expresia pe care a folosit-o este nepotrivita, aratand ca majorarile de pensii dictate de Parlament in toamna anului 2007 si mai apoi din octombrie 2008 nu pot fi acoperite din Fond. Basescu a spus ca in acest moment exista un deficit de 350-400 milioane de euro, care, pe parcursul anului viitor ar putea ajunge la 1,2-1,3 miliarde de euro.

Seful statului a adaugat ca banii de care este nevoie pentru acoperirea majorarilor de pensii ar determina bugetul de stat sa alimenteze necesarul de bani.

Basescu a spus ca a fost de acord cu majorarile de pensii si a amintit momentul din toamna anului trecut, cand legea aprobata de Parlament (in unanimitate) se afla la promulgare, iar el a cerut Guvernului sa spuna daca exista bani pentru acoperirea respectivei sporiri de pensii.

Seful statului a mai amintit si ca s-a numarat printre politicienii care au sustinut majorarea de anul trecut a pensiilor (punctului de pensie, potrivit legii modificate anul trecut), motiv pentru care, cand Guvernul a sustinut ca ar fi bani pentru acoperirea acestor fonduri, a semnat legea.

In privinta majorarii pensiilor operate in toamna acestui an, Basescu a spus ca si daca nu ar fi fost de acord, nu are la dispozitie decat retrimiterea legii la Parlament, care, asa cum a formulat seful statului, "s-ar fi intors la fel".

Dealtfel, Traian Basescu a inclus majorarea pensiilor in timpul mandatului sau intre punctele pozitive ale bilantului sau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri