Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au scazut cu peste un mld. euro, pana la 26,22 mld. euro la 31 decembrie 2008 fata de finalul lui noiembrie, cand se situau la 27,228 miliarde euro.
In 2008, rezerva valutara a Romaniei a crescut, insa, cu 913 milioane euro, respectiv cu 3,6%, fata de nivelul de 25,307 miliarde euro de la finalul lui 2007.

"Scaderea rezervelor la 31 decembrie 2008 fata de 30 noiembrie 2008 a fost in principal rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei sunt constituite din active denominate in euro (63%), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45%). Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro", conform BNR.

Rezervele valutare au scazut in decembrie pana la 26,22 miliarde euro, pe fondul unor intrari mult mai mici decat iesirile.

Astfel, intrarile la rezerva valutara au insumat 1,588 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Economiei si Finantelor, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, anunta BNR.

Iesirile de 2,596 miliarde euro (incluzand 974 milioane euro din diferenta de curs mentionata), au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", mai considera reprezentantii BNR.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a ajuns la 2,049 miliarde euro, in scadere cu 63 milioane euro fata de luna anterioara.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau la 30 decembrie 2008 de 28,269 miliarde euro, (echivalentul a 5,4 luni de import), comparativ cu 29,34 miliarde euro la 30 noiembrie 2008.

Platile scadente in luna ianuarie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 81 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri