Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) are nevoie de pana la 0,5% din PIB pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor, a declarat ministrul Constantin Nita.
"In functie de buget ne vom plia cheltuielile pentru 2009. Am avea nevoie de 0,4-0,5% din PIB pentru sprijinul IMM-urilor", a spus ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

Printre solutiile imediate pentru contracararea efectelor crizei si sprijinirea IMM-urilor, ministerul a propus asigurarea in cadrul CEC a unui fond destinat cresterii accesului IMM-urilor la finantare (impact bugetar estimat la 900 milioane lei), infiintarea fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM - uri cu un impact bugetar estimat la 100 milioane euro, anunta NewsIn.

Acesta a mai spus ca se urmareste deasemnea si stimularea crearii unui minim de 50.000 de locuri de munca in microintreprinderi pentru subventionarea integrala de la bugetul de stat pentru anul 2009 a contributiilor sociale ale angajatorului pentru angajarea unei singure persoane cu salariul de maxim 1.000 lei (impact bugetar estimat 90 milioane euro). Totodata, ministru sustine ca se urmareste si dezvoltrea parcurilor industriale si de soft, precum si modificarea codului fiscal pentru a eliminia obigativitatea de plata a TVA la export.

Constantin Nita a adaugat ca ministerul pregateste un studiu cu efectele crizei asupra IMM-urilor romanesti, iar pana in prezent s-au primit raspunsuri pentru 270 de chestionare din care reiese ca 70% dintre IMM-uri si-au redus drastic exporturile.

Printre masurile de sprijin se mai are in vedere si reorientarea exporturilor romanesti de pe pietele puternic afectate de criza catre piete emergente prin deschiderea a 5 centre de promovare in parteneriat public privat la Moscvova, Beijing, Chisinau, Cairo, New Delhi (impact bugetar estimat un milion de euro).

Ministrul a mai declarat ca, pana in prezent, institutia nu a atras nici un euro din fondurile structurale si ca un obiectiv important al actualei conduceri este simplificarea procedurilor de accesare a acestor fonduri europene prin scaderea documentelor necesare, precum si prin reducerea timpului de asteptare la 35-45 de zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri