Fondul Monetar International (FMI) si Romania vor ajunge, probabil, la un acord ca deficitul bugetar sa depaseasca in acest an limita Uniunii Europene (UE), de 3% din PIB, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters.
FMI ar dori ca bugetul sa fie construit pe cea mai pesimista ipoteza, ce prevede o comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an. Bugetul actual, aprobat de Parlament, ia in calcul o crestere economica de 2,5%, potrivit NewsIn.

"Discutiile privind estimarile de crestere economica nu s-au terminat inca, dar toate semnalele arata o prognoza de minus 4%, care este propunerea Fondului", a declarat una din surse.

O astfel de recesiune ar implica un deficit bugetar de peste 3% din produsul intern brut (PIB), limita UE, potrivit surselor citate. Reprezentantii FMI la Bucuresti au refuzat sa comenteze.

"Tinta guvernului privind un deficit bugetar de 2% din PIB va fi cu siguranta ajustata in crestere, probabil undeva la aproape 3% din PIB sau chiar putin peste. Nu vad niciun obstacol in a obtine aprobarea Bruxelles-ului pentru o asemenea cifra", a spus un alt oficial, citat de Reuters.

Sursele spun ca un acord cu FMI ar fi conditionat de masuri precum majorarea varstei de pensionare si reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice, in special in cadrul unor firme de stat ce inregistreaza pierderi sau sunt neperformante, cum ar fi companiile din sectorul feroviar sau minier.

Romania este al treilea stat din UE care cere sprijin financiar de la FMI si Comisia Europeana, dupa Ungaria si Letonia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri