FMI nu ii va impune Romaniei inghetarea salariilor in sectorul bugetar, in cazul incheierii unui acord, deoarece o astfel de masura nu este necesara in conditiile in care cursul de schimb poate amortiza socurile externe asupra economiei romanesti, considera analistul Moody's, Kenneth Orchard.
"As fi foarte surprins sa vad o asemenea masura in cazul Romaniei. Este adevarat ca Letonia s-a angajat, in urma acordului cu Fondul Monetar International, la scaderea cu 15% a cheltuielilor cu salariile in sectorul public, dar regimul cursului de schimb este diferit, moneda letona este legata de euro", a declarat Kenneth Orchard, citat de NewsIn.

Letonia tinteste, prin politica sa monetara, un anumit nivel al cursului, ceea ce a insemnat in ultima vreme eforturi masive depuse de banca centrala pentru mentinerea monedei nationale in intervalul impus.

Mai exact, in cazul Letoniei, lats-ul este fixat in raport cu euro la o paritate de aproximativ 0,7 lati/euro. Limitele fluctuatiilor normale in jurul ratei fixe sunt de plus sau minus un punct procentual. Banca Letoniei intervine cand rata de schimb depaseste limitele fluctuatiei normale.

In Letonia, masurile cerute de Fond au constat in reducerea salariilor din sectorul public cu 15%, cresterea TVA de la 18 la 21%, cresterea accizelor si eliminarea impozitelor pe produsele de stricta necesitate. De la FMI, statul baltic a primit 10,4 miliarde dolari.

Orchard subliniaza ca, in cazul unui acord cu FMI, Guvernul trebuie sa opereze scaderi de cheltuieli si sa gaseasca solutii pentru a sustine veniturile bugetare.

"Romania are nevoie de consolidare fiscala. Este dificil sa speculez care ar putea fi masurile impuse. Un acord cu FMI presupune, de cele mai multe ori, si majorari de taxe", a mai spus analistul de la Moody's.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri