Managerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie si comert va inregistra scaderi in perioada martie-mai 2009, in timp ce constructiile si serviciile vor raporta o relativa stabilitate, potrivit anchetei de conjunctura publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Trei din zece manageri din industria prelucratoare anticipeaza ca volumul productiei va scadea in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -19%), ca urmare a reducerii contractelor si comenzilor din cele trei luni anterioare, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, potrivit NewsIn.

Totodata, managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -30% in industria prelucratoare, in timp ce pentru companiile foarte mari - cu cel putin 500 de salariati - soldul conjunctural este de -42%.

Cele mai mari reduceri de personal sunt asteptate in metalurgie (-71%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, exclusiv mobila (-50%), masini, utilaje si echipamente (-48%).

Pentru preturile produselor industriale, peste doua treimi (67%) dintre manageri prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.

Conform estimarilor din martie 2009, odata cu iesirea din sezonul rece, se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%), corelata cu o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -12%).

Managerii prognozeaza, de asemenea, o reducere mai putin accentuata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -14%), cat si pe grupe de marime a firmelor. In schimb, acestia vad o usoara crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul, intervievati in luna martie, au estimat o tendinta de scadere a activitatii economice in urmatoarele trei luni, dar de intensitate mai mica fata de perioada anterioara. Astfel, situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de -16% in martie, fata de -35% inregistrat in luna anterioara.

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie relativ stabilita (sold conjunctural -1%), pe fondul estimarilor de crestere aferente perioadei premergatoare sarbatorilor de Paste. Corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de stabilitate (sold conjunctural -3%).

Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -2%). In schimb, managerii firmelor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -21%), insa conform estimarilor din martie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate, potrivit a 54% dintre opiniile exprimate.

Managerii anticipeaza, insa, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%) pentru urmatoarele luni. Aceasta tendinta de scadere este data in special de firmele mari (250-499 salariati) si cele foarte mari (500 salariati si peste).
In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri