Bugetarii vor beneficia in 2009 de tichete de vacanta si de tichete cadou, cu conditia incadrarii in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie in bugetele institutiilor respective, au declarat reprezentantii sindicatelor, dupa intalnirea cu Guvernul.
"La solicitarea noastra au fost introduse tichetele de vacanta si tichetele cadou. Toate institutiile publice pot sa acorde tichete in cursul anului, respectand prevederile bugetare ale fiecarei institutii", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, la finalul discutiilor de la Palatul Victoria, citat de NewsIn.

Petcu a spus ca bugetarii cu salarii mici si medii ar putea primi o indexare de 5% la salariu in 2009, dar precizeaza ca procentul este "negociabil" din punctul de vedere al sindicatelor.

Salariile care vor fi indexate sunt, din punctul de vedere al Executivului, cele de 1.000 - 1.200 de lei, dar sindicatele au cerut ca plafonul luat in calcul sa fie salariul mediu net, a precizat Petcu.

Ministrul Finantelor a spus, in cadrul discutiilor, ca nu respinge ideea majorarilor salariale daca, la inceputul lunii mai, va constata ca toate masurile initiate de Guvern "au produs efecte", potrivit presedintelui CNSLR Fratia.

Ordonanta de Urgenta care reglementeaza masurile financiare si fiscale luate de Guvern trebuie sa fie aprobata pana in 4 mai si de Executiv si de Parlament, a mai spus el.

"Termenul de 4 mai este important pentru noi pentru ca premierul a declarat ca, dupa ce va fi aprobata aceasta OUG si dupa ce alte masuri precum interzicerea cumularii pensiei cu salariul si fondul de solidaritate vor fi aplicabile, atunci vom putea discuta si despre majorari salariale", a spus liderul sindical.

In textul noii OUG, prezentata sambata sindicatelor, este introdusa si contributia de 90% aplicabila diferentei dintre salariile si pensiile obtinute de la stat si suma reprezentand indemnizatia neta a presedintelui Romaniei.

In ceea ce priveste pensiile, liderul sindical a spus ca acestea vor fi indexate cu rata inflatiei, iar legea pensiilor trebuie finalizata pana la 31 decembrie 2009.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca ordonatorilor de credite li s-au micsorat cheltuielile salariale, prin urmare acestia trebuie sa inainteze MFP in 15 zile solutiile identificate pentru acoperirea deficitului - prin masuri care sa duca la economii - urmand ca la inceputul lunii mai sa aiba loc o noua discutie pentru a stabili care sunt economiile facute.

El a precizat ca, potrivit intelegerii cu FMI, 50% din economii vor fi directionate catre cheltuielile de personal, iar 50% catre investitii.
Hossu a aratat ca discutia de fond va avea loc luni, in prezenta patronatelor.

La discutiile cu sindicatele au participat premierul Emil Boc, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, si ministrul muncii, Marian Sarbu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri