Mai mult de 1.000 de firme italiene sunt interesate de piata romaneasca, a spus Mario Iaccarino, directorul Institutului Italian de Comert Exterior (ICE) de la Bucuresti.
”Capitalul italian in Romania este prezent la toate nivelurile, intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi de talie medie sau mare, corporatii, incidenta asupra locurilor de munca create fiind estimata la peste 800.000 de angajari directe si indirecte”, spune Mario Iaccarino, director ICE Bucuresti.

Interesul tot mai puternic manifestat de companiile italiene fata de piata romaneasca, coroborat cu numarul mare de companii italiene prezente aici, face ca activitatea biroului ICE sa creasca considerabil in fiecare an. „In anul 2008 am oferit societatilor din Italia un numar de 617 servicii distincte. Acestea se refera fie la analize de piata, fie la cautarea posibililor colaboratori locali sau cereri specializate despre licitatii si oportunitati de afaceri, ori oferirea de asistenta specializata in domeniul comercial sau juridic. Vorbim astfel de un total de peste 1000 de societati italiene interesate de piata romaneasca”, declara Mario Iaccarino.

El afirma ca PIB-ul Romaniei a crescut cu valori intre 5 si 9 procente in ultimii 6 ani si in consecinta au existat si cresteri salariale. „Astfel, nivelul consumului privat a crescut de la an la an, mai ales in sectoarele care reprezinta si obiectul “promotional” al Festivalului Italian: imbracaminte, mobila sau sectorul agroalimentar. In prezent, aceste sectoare inregistreaza incetiniri din cauza crizei economice internationale, care a determinat si o diminuare a puterii de cumparare si implicit a cererii de bunuri de consum. De la inceputul lui 2010 estimam insa o refacere economica de care ar trebui sa beneficieze toate sectoarele productive care in 2009 au inregistrat incetiniri”, spune Mario Iaccarino.

Daca la inceputul anilor 90 investitiile italiene s-au concentrat initial in sectoarele „labour intensive” – companii ale caror productie necesita un numar mare de muncitori. „Treptat, ca o consecinta a dezvoltarii progresive inregistrate de Romania, am asistat la extinderea prezentei italiene prin creare de societati mixte si incheierea contractelor cu producatorii locali pentru livrarea si asamblarea de piese mecanice sau echipamente, pana la investitii directe ale unor mari grupuri italiene implicate in dezvoltarea infrastructurii”, considera Mario Iaccarino, director ICE Bucuresti.

In prezent, o serie de intreprinderi de talie medie sau mare au venit in Romania cu investitii financiare si tehnologice considerabile.

ICE (Institutul Italian de Comert Exterior) cu sediul central la Roma este o agentie guvernamentala care are ca scop promovarea comertului exterior italian; Biroul ICE de la Bucuresti opereaza in Romania din 1969 si ofera asistenta firmelor italiene care doresc demararea sau extinderea unei activitati in Romana. Biroul ICE Bucuresti are in competenta si piata din Republica Moldova, unde va fi inaugurat un Birou de corespondenta in curand.
Activitatile desfasurate de ICE sunt finantate cu precadere din fonduri publice acordate de catre Ministerul italian al Dezvoltarii Economice.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri