Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat ca societatea Celrom nu poate primi ajutorul de stat solicitat de 8,7 milioane de euro, singura solutie pentru a se pot plati restantele salariale fiind intrarea in lichidare voluntara.
„Este solutia legala si cea mai la indemana care rezolva plata salariilor restante pentru cei 780 salariati de la Celrom. Am cautat aceasta solutie tocmai pentru ca, in momentul de fata, societatea are un volum de datorii imens care nu poate fi dus si care o face necompetitiva atat pentru investitori, dar o face si nebancabila pentru sistemul bancar.

Vinderea activelor, libere de orice sarcina, o sa insemne pentru potentialul cumparator ca are nevoie doar de capitalul de lucru pentru repornire, intrucat plata obligatiilor pentru salariile restante si respectiv obligatiile bugetare se va face de catre AVAS, prin actul de vanzare-cumparare.

In momentul de fata, noi am convocat la sediul AVAS potentialii cumparatori, ma refer la cei care de-a lungul timpului au fost solicitati sa gestioneze pachetul de actiuni de la Celrom si aici amintesc investitorul german Norecom si la SIF Banat. In functie de optiunea acestora, care, repet, se bazeaza pe niste sentinte si pe niste contracte care au aplicabilitate si astazi, vom decide daca ne vom adresa si altui esantion printr-o publicitate sau ne oprim la cei care, dupa parerea mea, sunt indreptatiti sa gestioneze aceste active.

Prima obligatie a noastra este sa asiguram aceste privilegii legale, care sunt salariile, plata obligatiilor catre buget, astfel incat cei care se disponibilizeaza natural sa poata beneficia de pensii si, sigur, nu pot sa nu recunosc ca selectia personalului in cazul unui investitor privat se va face numai pe criterii de competenta”, a spus Ursache in timpul unei intalniri la prefectura cu presedintele CJ Mehedinti, Marius Balu, cu prefectul judetului, Ion Matu, primarul Severinului Constantin Gherghe, reprezentanti ai salariatilor, ai sindicatelor si conducerii combinatului.

Ursache le-a mai explicat celor prezenti ca mult asteptatul ajutor de stat de salvare, in valoare de circa 8,7 milioane de euro, nu poate fi acordat in conditiile in care Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a primit doar o treime din necesar pentru toate cele 3.700 de societati aflate in portofoliul sau.

In momentul de fata, 80% din patrimoniul combinatului este pus sub sechestru de catre Finantele Publice si bancile la care Celrom are datorii. Deja o parte din bunuri au fost vandute la licitatie: 12 kilometri de cale ferata uzinala, o locomotiva si mai multe terenuri din incinta unitatii, de altfel foarte valoroase datorita vecinatatii cu calea ferata si cu iesire la Dunare.

Procedura de lichidare voluntara, gestionata de AVAS, ar putea dura intre doua si trei luni, insa Mircea Ursache a dat asigurari ca salariile restante se vor achita in circa 30-60 de zile. Presedintele AVAS a anuntat ca a sesizat deja Corpul de Control al primului ministru cu privire la cazul Celrom. Asta pentru ca din anul 2005 combinatul a acumulat datorii de aproape 16 milioane de euro, mergand pe pierdere.

Din toamna anului trecut, combinatul si-a inchis portile, iar cei peste 700 de salariati au fost trimisi in somaj tehnic. In toata aceasta perioada, conducerea combinatului a reusit sa achite o parte din drepturile salariale, dupa ce a vandut la bursa certificatele de mediu. In ultimele doua saptamani, salariatii de la Celrom au pichetat zilnic Prefectura Mehedinti.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri