Presedintele PSD, Mircea Geoana (foto), a declarat ca, in cadrul coalitiei, trebuie sa se discute despre destinatia imprumutului de la Comisia Europeana, sustinand ca, in paralel cu asigurarea de investitii publice, vor trebui gasite resurse pentru cei cu pensii si cu salarii mici.

"Exista un fel de gandire destul de ingusta cu privire la destinatia acestor bani. Sunt bani care asigura sprijinarea balantei de plati a Romaniei, deci care asigura acoperirea unei parti a deficitului bugetului public romanesc", a spus Geoana, intr-o conferinta de presa, informeaza NewsIn.

Liderul PSD a spus, din nou, ca va cere discutarea acestui subiect in cadrul sedintei de luni a coalitiei, care ar trebui sa analizeze conditiile pe care le pune Comisia, dar si destinatia celor 5 miliarde de euro stabilite prin imprumut.

"Trebuie sa vedem si care este destinatia acestor bani. In opinia mea, continui sa cred ca, in paralel cu asigurarea de investitii publice pentru a relansa economia, va trebui sa gasim resurse pentru cei cu pensii mici si cu salarii foarte mici in Romania. Cred ca in acest moment, va trebui sa facem o analiza, la sase luni de la intrarea intr-o zona de descrestere economica si de recesiune, sa vedem unde stam, care este destinatia banilor si care sunt conditiile pe care le vom avea de suportat".

Geoana a subliniat ca nu doar clasa politica va suporta conditiile CE, ci toti cetatenii, pentru ca sunt bani pe care Romania ii imprumuta si care vor trebui inapoiati.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat, in data de 6 mai, ca ministrii de finante din cele 27 de state membre ale UE si-au dat acordul privind imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania. "La aceasta ora putem sa certificam cu siguranta si oficial: Romania are acord de imprumut cu CE si cu FMI. Acordul cu FMI a fost validat in 4 mai, iar acordul de imprumut cu CE a fost validat cu cateva zeci de minute in urma prin confirmarea scrisa a CE cu privire la imprumutul acordat Romaniei", a declarat Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Prima transa de la UE, in valoare de 1,5 miliarde euro, va fi disponibila, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie.

Pe 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri