Consultanta si serviciile de lobby sint eurojoburi care incep sa-si dezvaluie potentialul si in Romania. Trei judete si-au deschis deja birouri de lobby la Bruxelles: Hunedoara, Teleorman si Cluj.

De inaugurarea biroului hunedorean si al celui clujean s-au ocupat doi tineri romani, care lucreaza deja la Bruxelles: Bogdan Roghin, specialist in consultanta, si Ana Dumitrache, jurist la Parlamentul European, care are si cetatenie belgiana. Cei doi au promovat conceptul de birou de reprezentare intii in cazul Hunedoarei, apoi si pentru Cluj, unde se auzise deja de initiativa. Consiliul Judetean (CJ) Cluj a sustinut ideea, iar realizarea ei a fost incredintata celor doi din citeva motive: ei locuiesc deja in Bruxelles, lucreaza de multa vreme acolo, in cadrul firmei lor de consultanta, au contactele necesare, experienta, iar alti contracandidati nu s-au prezentat pentru materializarea acestui proiect. In plus, CJ Cluj a sustinut ca deplasarea unor functionari clujeni la Bruxelles pentru acest gen de munca ar ridica probleme financiare foarte mari.

Platiti la comision

Ana si Bogdan au acceptat sa lucreze, pentru inceput, in schimbul unui salariu modic in mediul european, de 800 de euro pe luna. In timp, sper sa angajam mai multi consultanti, declara Roghin la deschiderea oficiala a biroului. Activitatea va cadea pe umerii lui, pentru inceput, partenera sa fiind implicata in munca juridica din Parlamentul European.

Pe viitor, vor fi platiti prin procente din contractele pe care le vor aduce judetului pe care il reprezinta. Demersul lor consta in a conecta judetul la proiectele si posibilitatile de finantare oferite de Uniunea Europeana. Practic, ei vor face lobby pentru proiecte pe linga institutiile UE, ONG-uri, dar si pe linga firme private. Daca reusesc sa implementeze un proiect european sau sa convinga o firma sa investeasca intr-unul din judetele pe care le reprezinta, celor doi le va reveni un comision din contractul negociat.

41 de birouri

Uniunea Consiliilor Judetene din Romania (UCJR) intentioneaza ca toate judetele sa aiba o asemenea reprezentanta la nivel european. Din acest motiv, UCJR a inchiriat o cladire care va cuprinde birouri pentru fiecare judet, ale carei costuri vor fi acoperite de banii UE. De altfel, Bogdan Roghin a subliniat ca majoritatea regiunilor europene au astfel de reprezentante de lobby la Bruxelles. La lansarea de saptamina trecuta a biroului clujean, care a avut loc la Parlamentul European, au participat si ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, seful misiunii diplomatice a Romaniei pe linga UE, Lazar Comanescu si liderul Aliantei Liberal-Democrate, Graham Watson. Cadrul lansarii a fost o expozitie de arta traditionala romaneasca, cu obiecte aduse de la Cluj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri