Sezonul premiilor Nobel se incheie astazi cu cel pentru economie, care se bucura de o atentie sporita, intr-un moment in care lumea trece prin cea mai grava criza economica din ultimele decenii, relateaza AFP.
Oficial numit "Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie, singurul care nu era prevazut in testamentul lui Alfred Nobel, va fi anuntat la 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei) la Stockholm.

Decernat din 1969 si finantat de Banca Centrala suedeza, el are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte.

Printre cei cotati cu sanse la Nobelul pentru economie ii regasim pe cei ai caror preocupari vizeaza economiile behavioriste, dar si politicile monetare, intr-un an in care capitalismul insusi este pus la indoiala, pe fondul crizei economice fara precedent.

Primii posibili laureati in economie sunt Ernst Fehr, profesor si director al Institutului de Cercetari Empirice in Economie la Universitatea din Zurich si Matthew J. Rabin, de la departamentul de economie de la Universitatea din Berkeley, pentru contributiile lor in domeniul economiei behavioriste, incluzand aici probleme ca preferinte de consum, cooperare si echitate, potrivit NewsIn.

Fehr, unul dintre cei mai cunoscuti economisti, este constant preocupat de teme ca echitatea si reciprocitatea sociala, dar este cunoscut si pentru contributiile la neuroeconomie, care dezvolta domeniile finantelor behavioriste si al economiilor experimentale.

William D. Nordhaus, de la Universitatea Yale si Martin L. Weitzman, de la Harvard University sunt cotati cu sanse la Nobelul pentru economie, pentru cercetarile facute in economiile ambientale, abordand in special schimbarile climatice.

Traditionala analiza cost-beneficiu aplicata de acestia vizeaza reducerea incalzirii globale versus beneficiile incetinirii schimbarilor climatice.

John B. Taylor, precum si Jordi Gali, director al Centrului pentru Cercetarea Economiilor Internationale de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, alaturi de Mark L. Gertler de la Universitatea din New York sunt cotati de Thomas Reuters pentru cercetarile asupra politicilor monetare. Jordi Gali este unul dintre reprezentantii macroeconomiei care se inspira din teoria lui Keynes, unul dintre promotorii regulilor in politica monetara.

Metodologia utilizata de Thomson Reuters in predictiile pentru Nobel consta in corelarea unei statistici privind referirile din literatura de specialitate la teoriile cercetatorilor cu importanta descoperirilor facute de fiecare om de stiinta.

In 2008, laureatul Nobel pentru economie a fost Paul Krugman, de la Universitatea Princeton, acesta fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice". Krugman a pus la punct o noua teorie a comertului international,ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica.

Intre prima sa editie, in 1969, si 2007, 40 cetateni americani au luat premiul Nobel pentru economie, dintr-un total de 58 laureati, adica 69%.

Decernat din 1969 si finantat de Banca Centrala suedeza, el are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri