Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu are o problema in a achita 20 miliarde de euro in cinci ani si a subliniat ca un imprumut mai mare ar fi fost o povara grea pentru populatie, transmite NewsIn.
"Romania nu are o problema in a plati 20 miliarde euro in cinci ani, dar Romania ar fi avut o problema daca se mergea pe ideea «lasa sa imprumutam si sa continuam sa crestem in mod fals nivelul de trai al populatiei». Puteam sa imprumutam 100 de miliarde, care ar fi fost o povara grea pentru populatie in urmatoarea perioada si cel mai grav lucru ar fi fost daca am fi angajat un imprumut mai mare, ca nu am fi putut valorifica momentul reluarii cresterii economice, care va fi in cursul anului viitor, undeva in trimestrul II", a sustinut presedintele Basescu, la o intalnire cu autoritatile iesene si personalitati din mediul cultural si academic.

In discursul sau, Basescu a subliniat ca Romania nu are o economie de tip "locomotiva", motiv pentru care nu si-a propus sa iasa din criza economica, ci sa diminueze efectele produse de aceasta.

"Romania are o economie dependenta de ce se intampla pe pietele din Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si Italia. Toate aceste tari sunt in criza economica cu o puternica contractie. Aici este cheia problemei - reducerea masiva a exporturilor catre aceste piete a generat, in Romania, reducerea de productie si somaj", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, programul anticriza al Romaniei este imprumutul la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, care are doi piloni importanti: finantarea rezervei BNR, pentru mentinerea cursului valutar la o rata acceptabila si acoperirea deficitului bugetar, pentru continuarea investitiilor si plata salariilor. Seful statului a adaugat ca programe de tipul Prima Casa, Primul Siloz sau Rabla sunt programe secundare in raport cu cei doi piloni importanti.

"S-a reusit, timp de un an de zile, un echilibru. Daca am fi fost in situatia de a nu finanta bugetul de stat, trebuia sa se treaca la disponibilizari masive in sectorul bugetar. (...) Eu cred ca acest echilibru s-a realizat, pana acum, prin programul anticriza romanesc", a precizat Traian Basescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri