Zilele de concediu fara plata pot fi acordate in lunile noiembrie si decembrie, dupa promulgarea Legii privind reorganizarea unor institutii publice, reducandu-se numarul acestora proportional cu timpul ramas pana la finalul anului, a declarat secretarul de stat Mihai Seitan.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, in urma unor intelegeri cu conducatorii institutiilor publice, poate fi redus programul zilnic cu cateva ore, pot fi acordate zile intregi de concediu fara plata sau poate fi utilizata o formula "mixta", relateaza NewsIn.

Avand in vedere, insa, intarzierea cu care va fi aplicata Legea, din cauza atacarii actului normativ la CCR, economiile la bugetul de strat vor fi mai mici de 1,6 miliarde de lei, cat se estima initial.

In ceea ce priveste reorganizarea agentiilor guvernamentale, Seitan a declarat ca trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecarei institutii in parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotarari de Guvern si pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urma trebuie gasita o formula juridica.

Un Guvern demis poate emite doar Hotarari de Guvern, neavand posibilitatea de a adopta Ordonante sau de aproba proiecte de Lege.

Potrivit Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5% lunar. Reducerea cheltuielilor se poate face si prin acordarea a pana la zece zile lucratoare fara plata in intervalul octombrie-decembrie 2009.

Legea prevede ca modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, cu consultarea organizatiilor sindicale.

Guvernul nu a putut, insa, sa aplice masura incepand din octombrie, asteptand decizia Curtii Constitutionale (CCR), care a respins miercuri sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea Legii de reorganizare a unor autoritati si institutii publice si a Legii salarizarii unice. Acestea sunt doua dintre actele normative impuse de acordurile de finantare incheiate cu institutiile internationale, asupra carora Guvernul condus de Emil Boc si-a asumat raspunderea in Parlament.

Initial, CCR trebuia sa se pronunte pe 28 octombrie pe cele trei Legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, motivand decizia prin "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta". Intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat, prin Acordurile cu FMI si Comisia Europeana, la un deficit bugetar de maximum 7,3% din PIB. Dezechilibrul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta convenita pentru trimestrul III, de 5,4% din PIB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri