Reprezentantii Bancii Mondiale estimeaza ca rata potentiala de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din Romania se va plasa la 2% in urmatorii doi ani, de la circa 4% in trecut.
"Cresterea economica potentiala a Romaniei a scazut mult in ultima perioada, de la circa 4%, cat estimam inainte de criza, la aproximativ 2%. Este nivelul pe care il apreciem pentru urmatorii ani pentru rata optima de crestere a PIB, la care nu se amplifica inflatia si nu apar dezechilibre", a declarat Kaspar Richter, economistul-senior al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Pe de alta parte, el a precizat ca aceasta rata optima de crestere poate urca din nou, pe masura ce investitiile in Romania cresc si productivitatea muncii de imbunatateste, scrie NewsIn.

Kaspar Richter a mai spus ca exista diferite estimari pentru acest indicator.

Pentru 2009, proiectia pentru economia Romaniei este de contractie cu 7,5-8%, potrivit FMI.

In 2010, economia Romaniei va continua sa se plaseze sub potential, cu o crestere foarte slaba, estimata la 0,5%.

Pe de alta parte, in anii anteriori, economia Romaniei a inregistrat rate de crestere ridicate, peste potential, alimentate de consum.

Astfel, in 2008, cresterea PIB s-a plasat la 7,1%, in conditiile in care oficialii BNR estimau ca nivelul cresterii potentiale este de circa 5-6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri