Presedintele CE Jose Manuel Barroso a anuntat vineri ca romanul Dacian Ciolos este propus pentru portofoliul agriculturii in viitoarea Comisie.
Anterior, surse de la Bruxelles au spus ca Barroso urma sa il propuna pe Dacian Ciolos, candidatul Romaniei, pentru portofoliul agriculturii.
Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Ciolos pentru functia de comisar european, mizand pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta.

Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu afirma la 14 noiembrie ca Romania nu are nicio sansa sa aiba comisar european pe agricultura si ca "aceasta candidatura a fost o pista falsa si o cerere nerealista".

Este vorba doar despre o propunere facuta de Barroso de confirgurare a noii Comisii, candidatii urmand sa fie audiati in comisiile de specialitate din Parlamentul European in ianuarie. Pana atunci, lista mai poate suferi modificari, statele membre putand sa-si retraga propunerile initiale si sa faca alte nominalizari.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a luat apararea lui Dacian Ciolos in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole, sustinand ca acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut.

"Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa - principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva", a spus Barroso, raspunzand unei intrebari in acest sens la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe, ce va trebui insa validata de Parlamentul European.

"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu," a precizat presedintele CE.

Englezii, furiosi, considera ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie", scrie cotidianul regional Ouest France.

Ciolos a parcurs Hexagonul de la Est la Vest si de la Nord la Sud. Si-a facut o parte din studii la Rennes, la Scoala Nationala Superioara de Agronomie. "A facut trei luni de stagiu la noi in cadrul unui schimb cu Universitatea din Cluj. A ramas un prieten", spune cu mandrie Hervé Grosset, unul dintre cei care l-au cunoscut. In plus, cotidianul Ouest France aminteste ca romanul, in varsta de 40 de ani, este casatorit cu o frantuzoaica.

"E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez.

"Un roman nu poate avea acest post, are miza financiara prea mare pentru a i se incredinta agricultura unei tari unde coruptia este inca prezenta", a spus un jurnalist britanic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri